Veelgestelde vragen

Wat is de algemene werkwijze?

Bij het maken van een afspraak kunt u mij vragen stellen en ik zal u ook alvast een aantal vragen stellen over uw dier. Eenmaal in de trimsalon krijgt uw dier eerst de tijd om even te wennen. De ruimte waar ik trim is niet groot. Dit zorgt ervoor dat het overzichtelijk is. De dieren mogen de ruimte verkennen als ze dat willen. Ondertussen kan ik uw dier alvast aanhalen, met u de behandeling doorspreken en eventueel nog wat meer achtergrondinformatie krijgen.

Voor elke behandeling heb ik al gezorgd dat alles zo comfortabel mogelijk is voor uw dier. Alle trimmaterialen zijn speciaal afgestemd op katten, konijnen en cavia’s om zo dier-, vacht- en huidvriendelijk mogelijk te kunnen werken. De tondeuses zijn bijvoorbeeld relatief stil omdat dieren veel beter horen dan wij en veel stress kunnen ervaren bij harde geluiden.

U mag bij de behandeling blijven. Bij een eerste bezoek van een kat, zeker wanneer deze klitten of vilt heeft, heeft dit zelfs mijn voorkeur.

Tijdens de behandeling let ik in de eerste plaats op het welzijn van uw dier. Het is belangrijk om de mate van stress zo laag mogelijk te houden. Daarom hou ik alle (subtiele) signalen in de gaten en indien nodig las ik een pauze in zodat uw dier even tot zichzelf kan komen. Tijdens de behandeling kunt u mij uiteraard ook vragen stellen over de vachtverzorging, gedrag, huisvesting en voeding.

Aan het einde van de behandeling zal ik een advies geven over de vachtverzorging. Soms is een vervolgafspraak niet nodig, maar wanneer dit wel wenselijk is dan kan er direct een nieuwe afspraak worden ingepland over x weken of maanden.

[collapse]
Wat kost een behandeling?

Zie de pagina Tarieven. Alle prijzen zijn inclusief 21% btw.

Indien u een meer gerichte indicatie wilt, dan kunt u altijd contact met mij opnemen.

[collapse]
Waarom wordt er meer gerekend bij het scheren van een vervuilde vacht?

Vooral bij konijnen komen er nog wel eens vachten voorbij die vol zitten met zand, ingeharde ontlasting en/of stro en hooi. Naast dat het vaak meer tijd kost om dit soort vachten te scheren, is het ook heel slecht voor de scheerkop(pen) die gebruikt worden. Deze gaan minder lang mee omdat ze vaker geslepen moeten worden of zelfs helemaal onbruikbaar worden. Logischerwijs is daarom de behandeling van een vervuilde vacht duurder.

[collapse]
Op welke leeftijd kan een kat, konijn of cavia voor het eerst getrimd worden?

Een bezoek aan de trimsalon kan op elke leeftijd. Er hoeft dan niet meteen een complete vachtbehandeling plaats te vinden, maar er kan wel gestart worden met het wennen aan bepaalde handelingen, geluiden etc. Het is een verstandige keuze om uw dier al vroeg aan allerlei situaties te laten wennen. Een dier heeft zijn of haar hele leven baat bij een goede socialisatie en het helpt gedrags- en eventueel gezondheidsproblemen te voorkomen.

De meeste mensen wachten te lang met een professionele trimbeurt en gaan pas wanneer er problemen zijn. Dit heeft als gevolgd dat het dier niet of in mindere mate gewend is aan (vacht)verzorging, bepaalde aanrakingen e.d. Door vachtproblemen, zoals klitten en vilt, is de eerste ervaring met het trimmen dan een stuk minder positief.

Door te investeren in een professionele en regelmatige vachtverzorging voorkomt u niet alleen vachtproblemen, maar wordt en blijft uw dier ook beter gesocialiseerd. Daarbij zijn de kosten in het geval van vachtproblemen een stuk hoger en kunnen er zelfs medische kosten uit voortvloeien.

Kortom: een regelmatig bezoek aan de trimsalon kan echt een meerwaarde zijn voor het algemene welzijn van uw dier en u op de lange termijn wellicht geld besparen.

[collapse]
Heeft een trimbehandeling voor een kortharige kat, konijn of cavia ook zin?

Kortharige katten en konijnen kunnen zeker ook veel baat hebben bij een trimbehandeling. Zeker tijdens de rui periodes en soorten met veel onderwol kunnen zelfs net zoveel vachtverzorging nodig hebben als rassen met langer haar. Ook dieren die eerder nooit vachtproblemen hadden, kunnen door ouderdom, ziekte of overgewicht ineens wel hulp nodig hebben bij de vachtverzorging.

Een kortharige cavia zal niet zo snel een trimbehandeling nodig hebben, maar voor het knippen van de nagels kan een bezoek ook voor deze dieren nuttig zijn.

[collapse]
Mensenkapper versus dierenkapper?

Net zoals een mensenkapper, werkt een dierenkapper met scharen, tondeuses, shampoos e.d. Er zijn dus overeenkomsten, maar er zijn vooral ook veel verschillen.

Hieronder, met een knipoog , een overzicht van de meest grote verschillen. De afbeelding kan eventueel nog wat vergroot worden door erop te klikken.

[collapse]
Hoe vaak brengt een kat, konijn of cavia gemiddeld een bezoek aan de trimsalon?

Hoewel elk dier, elke vacht en elke thuissituatie anders is, zijn dit de gemiddelde bezoeken die een kat, konijn of cavia per jaar brengt aan een trimsalon om de vacht in de beste conditie te houden.

Sommige dieren hebben genoeg aan minder trimbeurten, maar het kan ook voorkomen dat uw dier gebaat is bij meer behandelingen.

Kortharige cavia – voor de vacht doorgaans niet nodig, eventueel wel om de nagels te knippen (eens in de 2 maanden).
Langharige cavia – 1 tot 2 keer per jaar om de vacht te knippen. Voornamelijk in de zomer omdat langharige cavia’s het dan erg (te) warm kunnen krijgen.

Jonge, gezonde kortharige kat (7-) met weinig onderwol – voor de vacht doorgaans niet nodig, eventueel wel om nagels te knippen en/of een check-up (vacht, huid, oren, ogen, gewicht).
Oudere kortharige kat (7+) met weinig onderwol – 2 tot 4 keer per jaar ter ondersteuning van de vachtverzorging.
Kortharige kat met veel onderwol – 2 tot 3 keer per jaar een complete vachtbehandeling..
Halflangharige en langharige kat – 3 tot 4 keer per jaar een complete vachtbehandeling.

Kortharig konijn – 1 tot 2 keer per jaar een complete vachtbehandeling.
Langharig konijn – 4 tot 6 keer per jaar een complete vachtbehandeling.

[collapse]
Hoe lang duurt een behandeling?

Het is lastig om hiervoor een inschatting te maken. Zeker wanneer het een eerste behandeling betreft. Het heeft te maken met de conditie van de vacht en de wensen die u heeft t als eigenaar, maar ook of het dier alles toelaat of juist meer pauzes nodig heeft.

Ik werk, voor het welzijn van uw dier, niet onder tijdsdruk en plan daarom alle afspraken ruim in zodat ik alle tijd heb voor uw dier. Juist door de rust zoveel mogelijk te bewaren door bijvoorbeeld even pauze in te lassen, ervaart een dier minder stress. Dit kan uiteindelijk zelfs schelen in tijd en, ook niet onbelangrijk, een gunstig effect hebben op toekomstige behandelingen.

[collapse]
Moet ik zelf iets doen voordat mijn dier een trimbehandeling krijgt?

Is er sprake van ziekte en/of bepaald (probleem)gedrag? Informeer mij hierover voordat de behandeling start zodat ik er rekening mee kan houden.

Neem eventueel ook de materialen mee die thuis worden gebruikt voor de vachtverzorging. Ik geef graag advies.

Verder kan het in het geval van katten helpen tegen stress om een dekentje, kussen, mandje o.i.d. mee te nemen waar de kat thuis graag op ligt. Deze kan ik dan op over over de trimtafel leggen. Bij voorkeur wordt deze los meegenomen en niet in de vervoersbox. Ook het meenemen van een favoriet speeltje of snack kan helpen.

[collapse]
Hoe snel kan ik terecht?

Dat hangt er vanaf. Soms is er de volgende dag al plek, maar het kan ook zijn dat u een week moet wachten. Meestal is de wachttijd niet langer. Het is uiteraard ook afhankelijk van de dagen en tijden waarop u zelf kunt.

[collapse]
Is het verstandig om meteen een nieuwe afspraak maken?

Ja, in de meeste gevallen wel.

Vaak is dit het beste omdat de ervaring leert dat de vachtverzorging anders te lang wordt uitgesteld en er pas weer aan gedacht wordt als de problemen alweer daar zijn met alle extra stress en kosten van dien. Een regelmatige professionele verzorging van de vacht is deze problemen voor en dus een stuk prettiger voor dier, uzelf en uw portemonnee.

[collapse]
Worden nagels altijd geknipt?

Nee, maar wanneer het nodig is, knip ik de nagels uiteraard wel.

[collapse]
Krijgt mijn dier narcose of worden er andere middelen toegediend?

Nee, in de trimsalon sowieso niet. Uw kat kan wel door mij onder narcose worden geholpen bij de dierenkliniek waarmee ik samenwerk. Meer hierover kunt u lezen op de pagina Trimbehandeling met of zonder narcose?

Trimafspraak in de salon:

Ik ben geen dierenarts en dus mag (en kan) ik geen narcose toedienen. Ook dien ik geen andere middelen toe om uw dier rustiger te krijgen. Wel heb ik andere manieren om een behandeling zo stressvrij mogelijk te laten verlopen. Veruit de meeste dieren zijn dan goed te trimmen. Meer hierover kunt u lezen op de pagina Trimbehandeling met of zonder narcose?

Trimafspraak in de dierenkliniek:

Sommige katten ervaren zoveel stress en ongemak tijdens het verwijderen van klitten en vilt dat het voor zowel de kat als de trimmer niet verantwoord is om door te gaan. Om uw kat dan toch de beste (vacht)behandeling en zorg te kunnen bieden, werk ik samen met Dierenkliniek Schellerlanden. Uw kat kan hier, onder begeleiding van de dierenarts en assistentes, door mij onder narcose worden geholpen.

Om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen, bestaat deze behandeling uit:

een consult; uw kat wordt helemaal nagekeken door een dierenarts
bepaling van de soort narcose die het meest veilig is voor uw kat
toedienen van de narcose door de dierenarts
controle van uw kat tijdens en na de narcose door de assistentes
en natuurlijk de vachtbehandeling door mijzelf

[collapse]
Kan ik mijn konijn laten wassen?

Nee, konijnen was ik in principe nooit (uitzondering: in overleg met een dierenarts). Wel kan ik op andere manieren de vacht weer schoon krijgen.

Waarom was ik konijnen niet? Omdat konijnen erg gevoelig zijn voor verwondingen en stress. De haren drogen ook niet snel op en door de kou (ook in de zomer!) en de stress kan een konijn in shock raken en overlijden.

Vaak krijg ik het verzoek om te wassen omdat het konijn een vieze vacht heeft door urine en/of poep. Naast dat dit wel verwijderd moet worden, moet er vooral ook gekeken worden waardoor dit komt. Vaak heeft het te maken met onjuiste voeding en/of huisvesting. Als gedragsadviseur voor konijnen kan ik u hierin voorzien van advies en als konijnentrimmer kan ik de vieze vacht ook weer schoon krijgen.

[collapse]
Ik heb meerdere dieren. Mogen die ook mee?

In het geval van (gekoppelde) soortgenoten kan het heel goed zijn om deze mee te nemen om “ruzie” thuis te voorkomen. Geef dit bij voorkeur van tevoren wel even aan zodat ik er ook rekening mee kan houden.

Dieren communiceren heel sterk met geur en een dier dat een behandeling heeft gehad, is ten eerste een tijdje weggeweest en ruikt ook nog eens anders. Dit kan zorgen voor (tijdelijke) conflicten bij thuiskomst. Om dit te voorkomen, kunt u de soortgenoten meenemen. Deze kan ik dan bijvoorbeeld ook even aanhalen, op de trimtafel zetten en/of lichtjes borstelen. Hiervoor worden uiteraard geen extra kosten berekend.

Mocht u soortgenoten niet meenemen, dan kan ik wel informatie meegeven over hoe u conflicten thuis het beste kunt voorkomen/begeleiden.

[collapse]
Mag/moet ik bij een behandeling aanwezig zijn?

Dat ligt eraan. In het geval van een kat met veel of zware klitten of vilt kan het zijn dat u erbij moet blijven. Dit hangt af van het gedrag van uw kat en dat kan ik pas bepalen op het moment dat ik uw kat heb gezien.

Voor alle andere katten, konijnen en cavia’s geldt: u mag erbij blijven maar dit hoeft niet. Aangezien ik in een kleine ruimte werk, kunnen er maximaal 2 personen bijblijven.

[collapse]
Mag ik mijn kind meenemen?

Ja, dat mag mits uw kind zich rustig houdt. Een dier ervaart bijna altijd wel enige vorm van stress en als uw kind dan heel druk is, harde geluiden of onverwachte bewegingen maakt, dan kan dit zorgen voor meer stress en het leidt mij ook af.

Aangezien ik tijdens een behandeling handel in het belang van uw dier, maar ook werk met scherpe materialen, wil ik het stressniveau zo laag mogelijk houden zodat de behandeling op de meest veilige en verantwoorde manier kan worden uitgevoerd.

Aangezien ik in een kleine ruimte werk, kunnen er maximaal 2 personen bijblijven.

[collapse]
Kan ik een afspraak annuleren of verplaatsen?

Ja, natuurlijk kan dit. Doe dit wel zo snel mogelijk, doch uiterlijk 48 uur voor de afspraak, zodat iemand anders de voor u gereserveerde tijd eventueel nog kan innemen.

Lees ook de Algemene voorwaarden  van Kalumi.

[collapse]