Veelgestelde vragen

 

Sommige vragen komen, terecht, regelmatig terug. Daarom hier een lijst met vragen en antwoorden

 

Mocht je een andere vraag hebben dan kun je mij natuurlijk altijd een mail sturen.

 

Mijn werkwijze is sensitief en daarom reserveer ik voor een vachtconsult 30 minuten per keer en voor een vachtbehandeling twee uur om in alle rust te kunnen werken wat in het belang is van jouw dier. Mijn tarieven zijn hierop gebaseerd.

Vachtbehandeling: dit betekent dat een afspraak tot 2 uur kan duren, maar dit hoeft niet!

Het hangt helemaal van de situatie af of ik een dier binnen een half uur kan helpen of dat er (veel) meer tijd nodig is. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld de mate van achterstallig onderhoud, het gedrag en het stresslevel van jouw dier.

Soms is er nog meer tijd nodig dan 2 uur, maar voor het welzijn van je dier heb ik de lengte van afspraken op maximaal 2 uur per keer gezet. Deze tijd wordt dus niet altijd volledig benut. Het kan zijn dat we eerder klaar zijn en het kan ook zijn dat ik de behandeling in het belang van jouw dier eerder staak en adviseer om een vervolgafspraak te maken.

Het is daarom vooraf niet te zeggen hoe lang een behandeling precies duurt.

Enkele tips

Algemeen

Besef dat de behandeling thuis eigenlijk al begint. Katten, konijnen en cavia's zijn zeer gevoelig voor stress. Wanneer je dier thuis en tijdens de reis al veel stress ervaart dan is het stresslevel voordat je dier überhaupt bij mij op de tafel staat al op een hoog level. Dat helpt niet mee tijdens de behandeling. Sta er dus eens bij stil wat jij kunt doen om de stress zo laag mogelijk te houden. Vooraf overleggen met mij kan natuurlijk altijd.

• Probeer je dier op een zo rustig mogelijke manier in de vervoersmand te krijgen. Het helpt niet als je zelf heel gehaast bent en achter je dier aan moet jagen vanwege de tijd. Zorg er daarom bij voorkeur voor dat je genoeg tijd hebt voor de afspraak om je dier zo rustig mogelijk in de reismand te kunnen doen.

Konijnen

• Indien je konijn samenleeft met een soortgenoot, neem dan de soortgenoot ook mee. Ook als deze geen behandeling nodig heeft (uiteraard dan ook geen extra kosten). Tijdens het vervoer hebben ze steun aan elkaar en ik kan het andere konijn ook even aanhalen zodat deze ook mijn geur overneemt. Laat je het andere konijn thuis dan heb je kans dat er ruzie ontstaat omdat het ene konijn het andere niet herkent door de vreemde geur. Dieren communiceren voor een groot deel namelijk met geur.

• Heb je een wat groter verblijf en laten je konijnen zich lastig pakken? Maak het verblijf van je konijnen dan tijdelijk kleiner. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een stuk ren zo te plaatsen dat je konijnen alleen nog een klein stukje overhebben. Hierdoor hoef je niet achter ze aan te rennen.

• Zijn je konijnen te lokken met wat lekkers? Geef ze dit dan een kwartier voor vertrek op een plek waar je ze makkelijk kunt pakken.

• Leer je konijnen aan om zelf in de vervoersmand te hoppen. Dit vergt natuurlijk tijd en geduld, maar is super handig. Wil je hier tips voor.... vraag het mij gerust.

Katten

• Hou buitenkatten op de dag van de afspraak binnen zodat je zeker weet dat je je kat kunt vinden.

• Maak gebruik van bijvoorbeeld Feliway (feromonen, geruststellend) om de vervoersmand mee in te sprayen (kwartier voor vertrek).

• Maak de vervoersmand onderdeel van het meubilair zodat je kat er in en uit kan zonder dat er iets gebeurt. Dit een paar dagen voor vertrek doen, kan al helpen.

• Schaf eventueel een nieuwe vervoersmand aan als je kat als de dood is voor de huidige mand.

• Zet de vervoersmand op een hoge tafel (eettafel), til je kat op en "schuif" je kat in de mand. Niet iedere kat zal dit zo toelaten, maar veel katten wel. Dit werkt vaak veel makkelijker en sneller dan dat je de mand op de grond zet en zelf vanuit een onhandige houding je kat moet pakken en erin moet doen.

• Weet je van jouw kat dat deze extreem angstig is en daar dagen last van kan hebben of weet je dat je kat waarschijnlijk echt heel agressief zal reageren tijdens een behandeling? Misschien is een geruststellend middel dat vooraf gegeven wordt dan een optie. Zoals bijvoorbeeld gabapentine. Download hier de brochure over gabapentine.
Ik ontwol niet en ik scheer niet onnodig kort of kaal.

Vachtsparend wil zeggen dat ik niet onnodig de vachtcyclus van je kat, konijn of cavia verstoor.

Het (deels) inkorten van de vacht is mogelijk en vaak genoeg ook wenselijk voor het welzijn en om de conditie van de vacht op peil te houden, maar als het niet noodzakelijk is dan scheer ik de vacht niet super kort of er zelfs helemaal af.

In het geval van (zware) klitten of vilt is scheren wel noodzaak omdat het trekken van de vacht naast ongemak en pijn ook zeer nadelig kan zijn voor de gezondheid. Ik scheer dan alleen die delen kort wat soms zorgt voor bijzondere kapsels

"Mijn dier heeft geen vachtproblemen, maar ik wil het graag kort zodat ik minder last heb van haren in huis." is voor mij geen reden om de gezonde vacht van je dier heel kort te scheren. Dat gaat in tegen mijn visie en werkwijze en daarom doe ik dit niet.

Ook het heel kort scheren van een verder gezonde vacht in de zomer omdat je dier het zo warm zou hebben, is voor mij geen reden om te scheren. De vacht fungeert o.a. als bescherming en speelt tevens een rol in het reguleren van de lichaamstemperatuur. Door het er zomaar af te halen verstoor je de werking van dit alles wat onnodige gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Het iets inkorten van de vacht kan overigens wél wenselijk zijn. Twijfel je? Overleg dan even met mij.
Ja en nee. Natuurlijk werkt een hondentrimmer net als ik met dieren en we doen beide vachtbehandelingen met veelal dezelfde materialen.

Echter zit er veel verschil in het doel van de behandelingen en de manier waarop wij dieren (moeten) benaderen.

Katten, konijnen en cavia's zijn vele malen stressgevoeliger dan honden. Hierom werk ik vanuit de basis al op een andere manier als de meeste hondentrimmers.

Honden kunnen over het algemeen beter tegen stress en kun je zonder het welzijn aan te tasten op een bepaalde manier "vastzetten" op de trimtafel en een muilkorfje omdoen als het allemaal niet zo lekker loopt.

Bij katten, konijnen en cavia's is dat anders en als sensitief trimster werk ik daarom vanuit rust, geduld en met speciaal afgestemde producten en materialen die zachter en milder zijn.

Daarnaast is het doel vaak ook anders. Hondentrimmers brengen honden in model volgens de (ras)standaard, Dat doe ik niet. Er bestaat voor een kat, konijn of cavia ook niet zoiets als een (ras)standaard. Naast dat de vacht zich er niet voor leent, is het ook niet in het belang van een kat of konijn.

Als katten- en konijnentrimster werk ik in de eerste plaats praktisch. Alle handelingen die ik doe zijn er vooral op gericht dat het het welzijn van jouw kat, konijn of cavia verhoogd.

Ook hondentrimmers zullen dit uiteraard doen (kort scheren bij vilt bijvoorbeeld), maar bij honden speelt het uiterlijk (model, afwerking, lekker geurtje) ook een hele grote rol.

Bij katten, konijnen en cavia's is dat van ondergeschikt belang. Natuurlijk doe ik mijn best om het netjes af te werken, maar alleen als jouw kat, konijn of cavia dat toelaat en een "lekker" geurtje laat ik sowieso achterwege
Betalen kan heel simpel door voor vertrek het digitale betaalverzoek (ook wel bekend als Tikkie) af te ronden. Ik stuur de link bijvoorbeeld via WhatsApp of door de QR code te tonen. Neem daarvoor een mobiel, inclusief actieve bank app, mee.

Helaas niet mogelijk:
Uitgesteld betalen.
Pinnen.
Contant betalen.
Prijsvast! Altijd voor dezelfde prijs, zie extra uitleg onderaan.

Door regelmaat te brengen in de trimbehandelingen van jouw kat of konijn heeft de vacht optimaal de kans op in de beste conditie te komen en te blijven. Het geeft de minste kans op vachtproblemen waardoor een intensieve behandeling achterwege kan blijven.

Hierdoor hoeft de vacht niet steeds vanaf 0 te herstellen en ervaart jouw dier minder ongemak en stress. Ook maakt het de vachtverzorging voor jezelf makkelijker en soms hoef je thuis zelfs helemaal niets meer te doen.

Wil je dus de vacht in de beste conditie houden? Dan zijn routinebehandelingen wat voor jou en jouw dier.

Tegen een aangepast en prijsvast tarief plannen we dan steeds minimaal 3 vachtbehandelingen vooruit zodat er regelmaat komt en blijft in de vachtverzorging. Bijvoorbeeld om de 6 weken, om de 8 weken, om de 12 weken. Wat het beste past bij jullie situatie.

Heb je hier interesse in? Laat het mij weten en dan plannen we direct 3 behandelingen (meer mag ook) en dan betaal je vanaf de volgende behandeling het aangepaste en prijsvaste tarief.

Prijsvast betekent dat je zolang als je doorlopend gebruik maakt van deze dienst altijd hetzelfde bedrag blijft betalen.

Stel je gaat nu 60 euro per routinebehandeling betalen en over 3 jaar kom je nog. Ook dan betaal je nog steeds 60 euro per behandeling. Ook als mijn kosten omhoog gaan en ik hierdoor mijn tarieven moet verhogen... ik doe dit omdat ik het zeer waardeer wanneer eigenaren commitment tonen aan het welzijn van hun dier en om jou als trouwe klant te belonen.
Ja, dat kan zeker!

Veel van mijn klanten vinden het zelfs erg prettig om meerdere afspraken vooruit te plannen om zo rust en regelmaat te creëren. Op die manier weten ze zeker dat ze niet vergeten om op tijd weer een afspraak te maken om intensieve behandelingen te voorkomen.

Je kunt tijdens een afspraak direct de volgende afspraak inplannen of de volgende 3 afspraken of ervoor kiezen om zelfs voor een heel jaar in te plannen. Zie hiervoor ook routinebehandelingen.

Indien je vooruit betaald, krijg je korting. Wanneer je afspraken vooruit plant, heb je deze mogelijkheid ook. Ik stuur je dan een week voor de afspraak een betaallink met korting.
Een trimbehandeling duurt 30 tot 120 minuten. Dit is afhankelijk van de vachtconditie en het stresslevel / gedrag van jouw dier.

Alle handelingen zijn inclusief mits ze in mijn ogen het belang zijn van jouw kat, konijn of cavia en mits jouw dier het toelaat. Bijvoorbeeld: nagels knippen, kammen, borstelen, (deels) inkorten van de vacht, sanitaire trim, weghalen van vilt, klitten en (uitgeharde) ontlasting. Uiteraard zijn ook een vachtanalyse, vachtverzorgingsadvies en een kleine gezondheidscheck inclusief.

Verreweg de meeste behandelingen – ik schat zo’n 95% – lukken in één keer en vallen onder het basis tarief, maar voor de volledigheid wil ik onderstaande wel vermelden omdat zeer verwaarloosde vachten nou eenmaal ook op mijn trimtafel terecht komen (en gelukkig maar, dus schroom niet om hier te komen als het bij jou zo is, ik help je zonder oordeel).

Een behandeling waar erg veel vachtproblemen moeten worden opgelost is minder prettig voor jouw dier en kost meer tijd. Denk hierbij aan klitten op veel delen van het lichaam, plakkaten vilt of een hele vieze vacht. Dit is voor jouw dier, voor mij en ook voor mijn materialen een intensief gebeuren.

Het liefst los ik het in 1x op, maar soms is het echt beter en dus nodig om de afspraak in twee keer te doen omdat het niet binnen de tijd lukt of omdat het te stressvol is voor jou dier waardoor het beter is om eerder te stoppen.

Een intensieve behandeling is duurder. Neem contact met mij op en dan geef ik je aan de hand van jouw verhaal een indicatie van de kosten.
Een consult vindt plaats in Zwolle en bestaat uit een vachtanalyse, uitgebreid vachtverzorgingsadvies, kleine gezondheidscheck en duurt ongeveer 30 minuten.

Kleine trimhandelingen zoals nagels knippen, het vrijknippen van de ogen bij een konijn of cavia of een sanitaire trim bij een kat zijn inbegrepen mits de tijd en je dier het toelaten.

Een telefonisch consult bestaat uit een uitgebreid vachtverzorgingsadvies voor jouw kat, konijn of cavia en duurt ongeveer 30 minuten.

Vooraf mag je beeldmateriaal zoals foto's, video e.d. aanleveren zodat ik een goed beeld heb van jouw dier.
In het uiterste geval is narcose dan de enige manier om je kat te behandelen. Ik kies daar alleen voor als je kat ernstige vachtproblemen heeft en daarvoor werk ik samen met een dierenarts.

Echter zet ik in samenwerking met de dierenkliniek ook nog wel eens het geruststellende middel gabapentine in waardoor ik de afgelopen jaren minder katten onder narcose heb hoeven te scheren.

Download hier de brochure met meer informatie over het middel gabapentine.
Veel mensen gaan er vanuit dat een dier het te koud krijgt als de vacht wordt geschoren.

Dat kan waar zijn, maar wat veel mensen niet beseffen is dat een vervilte vacht ook geen warmte vasthoudt, Je dier heeft het dan dus net zo goed heel koud. Daarnaast zorgt vilt voor ongemak, pijn en het kan zelfs de gezondheid in gevaar brengen.

In bijna alle gevallen is het daarom wel raadzaam om ook in de winter een vervilte vacht eraf te laten halen en het niet nog weken of zelfs maanden te laten zitten totdat het weer wat warmer wordt.

Konijnen: beter is het om het eraf te halen en het verblijf van je dier zo in te richten dat het beschut en warm kan zitten of om je dier zelfs tijdelijk naar binnen te halen (in een wat koelere ruimte zoals een garage of slaapkamer waar de verwarming niet aanstaat).

Katten: Overleg even met mij.
Ja, voor spoedgevallen lever ik vrije tijd in of verzet ik andere werkzaamheden,

Je kunt dan soms direct en anders binnen 24 uur terecht tegen dubbel tarief.

Heb je een spoedgeval en wil je snel hulp? Neem dan contact met mij op via WhatsApp (06 12117517) en vermeld erbij dat het om een spoedgeval gaat. Mijn WhatsApp check ik, ook in de weekenden, minimaal eenmaal per dag. Bij spoedgevallen reageer ik, ook buiten werkuren, zodra ik het zie.

Zoek je via een andere weg contact dan kan het zijn dat je niet heel snel een reactie krijgt omdat ik niet alle kanalen de hele tijd check.

Tijdens een vachtconsult of vachtbehandeling behoort het knippen van de nagels tot de mogelijkheden en het zit bij de prijs in, MITS het nodig is en het dier het toelaat.

Een afspraak maken voor alleen het knippen van de nagels van konijnen en cavia's kan ook. Het knippen van de nagels van konijnen en cavia's is vrijwel altijd mogelijk.

Bij katten lukt mij dit niet altijd omdat ik alleen werk en katten bij deze handeling niet altijd even makkelijk te hanteren zijn.

Ter info: Het knippen van ingegroeide nagels is een medische handeling. Daarvoor kun je terecht bij de dierenarts.
Ja, absoluut! Ook als maar één van je konijnen een behandeling nodig heeft, mag de ander mee (uiteraard geen extra kosten). Ik raad dit zelfs aan.

Konijnen die gescheiden worden en daarna weer samen worden gezet, kunnen onderling ruzie krijgen doordat de ene de geur van de ander niet meer herkent.

Een belangrijke manier van konijnen om met elkaar te communiceren is via geur. Je kunt je dus wel voorstellen dat een vreemde geur voor veel onrust en zelfs agressie kan zorgen.

Daarbij kunnen ze steun hebben aan elkaar tijdens de reis wat al met al voor minder stress zorgt.

Tijdens de behandeling van de ene haal ik de ander ook even aan zodat beide konijnen mijn geur bij zich hebben.
Nee. Hooguit op medische indicatie van een dierenarts.

Waarom was ik geen dieren? De korte uitleg is dat een vervuilde vacht meestal ook op andere manieren op te lossen is en daarnaast is wassen met shampoo en water + drogen een zeer intensief en tijdrovend proces dat vaak niet in het voordeel is van de dieren.

  • Voor konijnen niet omdat dit veel stress geeft en gevaarlijk is. Ze kunnen o.a. in shock raken door de stress, maar ook door het temperatuurverschil.
  • Voor katten niet omdat het voor verreweg de meeste katten enorm stressvol is. Daarnaast laten veel katten het simpelweg ook niet toe.
  • Voor cavia's niet omdat het meestal niet nodig is. Heel af en toe maak ik wel eens een uitzondering als de vacht enorm vervuild is en dan was ik ze in een klein laagje water.
Ja, dat doe ik heel graag! Kijk voor (online) workshops e.d. op Trimcollege.
Ja, maar alleen als het niet anders kan en alleen via de dierenarts waarmee ik samenwerk.

Konijnen hoef ik nooit onder narcose te trimmen, maar bij een enkele kat kan het niet anders. Door de jaren heen heb ik al veel katten op deze manier toch van nare klitten en vilt weten te verlossen.

Narcose kan over het algemeen op een veilige manier worden ingezet. Tot nu toe heb ik nog nooit problemen ervaren.

Ik werk hiervoor samen met Stadsdierenarts Zwolle omdat een narcosemiddel alleen gegeven mag worden door een dierenarts en het ook daarna wel zo veilig is als er een dierenarts of paraveterinair in de buurt is.

Vaak kan narcose trouwens wel worden voorkomen door het inzetten van een geruststellend middel zoals gabapentine.

Download hier eventueel de brochure met alle informatie over gabapentine.

Nee, het heel kort scheren van een verder gezonde vacht in de zomer omdat je dier het te warm zou hebben, is voor mij geen reden om te scheren.

Je kunt het ook niet vergelijken met de warmte die wij voelen. Bij dieren werkt dit anders.

De vacht fungeert o.a. als bescherming en speelt tevens een rol in het reguleren van de lichaamstemperatuur. Door het er zomaar af te halen verstoor je de werking van dit alles wat onnodige gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

Het iets inkorten van de vacht kan trouwens wél heel nuttig zijn. Twijfel je? Overleg dan even met mij.

!! Overigens kan een dier wel oververhit raken in de zomer en een gevaarlijke hitteslag krijgen. Lees er hier meer over: Hand-out Oververhitting
Heeft je dier geen vachtproblemen, maar erger jij je aan het vele haar dat je in huis vindt? Wil je om die reden graag de vacht van je dier drastisch inkorten?

Dan zijn wij helaas geen match. Dit gaat namelijk in tegen mijn visie en werkwijze en daarom doe ik dit niet.

De vacht van jouw dier heeft meerdere belangrijke functies die er mede voor zorgen dat jouw dier gezond blijft. Ik werk in het belang van jouw dier en daar hoort het kortscheren van een gezonde vacht niet bij.

Bij vachtproblemen is het soms echt nodig om de vacht deels weg te halen. Dan is er geen andere keus en is de vilt nog slechter voor het welzijn en de gezondheid dan tijdelijk geen haren hebben op bepaalde plekken. Daardoor ontstaat namelijk juist weer de mogelijkheid voor de vacht om in conditie te komen.... en mijn doel is natuurlijk dat de vacht daarna dan ook in conditie blijft.

Kun jij je in het bovenstaande vinden? Dan zijn wij een match!