Gabapentine; rustgevend middel voor de kat
De werking van gabapentine
Misschien heb je er al over gelezen of gehoord: gabapentine. Het wordt door kattentrimmers – in samenwerking met dierenartsen – steeds vaker aangeraden wanneer een kat niet getrimd kan worden vanwege stress en/of agressie.
Eén van mijn eigen katten moest ik, vanwege een poepkont, scheren en vanwege zijn gedrag heb ik er toen voor gekozen om hem gabapentine te geven.
Dit gaf mij de mogelijkheid om, als kattentrimmer èn eigenaar, de werking van dit middel van begin tot eind eens goed te volgen en te beschrijven.
Wat is gabapentine?
Gabapentine is eigenlijk een humaan geneesmiddel. Omdat er voor dieren niet altijd een geregistreerd middel beschikbaar is, worden humane middelen wel vaker ingezet door dierenartsen.
In een lage dosering wordt gabapentine in de diergeneeskunde bij bijvoorbeeld zenuwpijn gebruikt als pijnstiller. Bij een wat hogere dosering werkt gabapentine angstverminderend en licht sederend (rustgevend).
Hierdoor is het voor kattentrimmers vaak toch mogelijk om zeer gestreste en/of agressieve katten zonder narcose te behandelen.
Wat was er met mijn kat aan de hand?
Luka, één van mijn ragdolls, had diarree. Zijn hele achterkant zat onder de poep en daar moest ik natuurlijk iets aan doen.
Normaal is Luka een enorm relaxte kat die vachtverzorging heerlijk vindt. Nu hij met die vieze kont rondliep, was er van die relaxte kat weinig over. Hij liep zichtbaar ongelukkig rond en wist niet wat hij met zichzelf aan moest.
Aangezien mijn ervaring met het wassen van poepkonten ronduit slecht is, doe ik dit nooit. Ik kies er bij een poepkont altijd voor om de vacht te scheren. Dit gaat veel sneller en is in mijn ogen het meest diervriendelijk.
Het scheren lukte echter niet omdat Luka in enorme paniek raakte wanneer ik ook maar in de buurt kwam van zijn kont. Ik stopte daarom de behandeling.
Vier redenen om te stoppen met behandelen
Soms moet een kattentrimmer besluiten om te stoppen of niet eens te starten met een behandeling.
- De kat vertoond te veel stresssignalen. Het welzijn van de kat is in het geding.
- De kat vertoond (angst)agressie door stress. Het welzijn van de kat en de veiligheid van de trimmer is in het geding.
- De kat beweegt te veel. Ook dit is vaak een uiting van stress. Het welzijn van de kat kan in het geding zijn, maar het is dan ook niet veilig om met scherpe materialen, zoals een tondeuse of schaar, te werken. De kans op inscheren of inknippen is dan namelijk te groot.
- De gezondheid van de kat laat het niet toe. Bijvoorbeeld door pijn.
In het geval van Luka scoorde hij op zowel punt 1 als op punt 3 en dus besloot ik voor zijn eigen welzijn gabapentine in te zetten.
Naast een aanslag op het welzijn, kan stress bij katten ook ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Zo is stress een grote oorzaak van blaasontsteking bij katten.
Aangezien katten in een stresssituatie onberekenbaar kunnen worden, was de kans dat punt 2 er uiteindelijk bij zou komen ook aanwezig.
Hoewel het hier om mijn eigen lieve kat gaat, wilde ik dat risico niet lopen. Ook een lieve kat als Luka, die in zijn normale doen nooit zou uithalen of bijten, kan agressief worden bij te veel stress.
Als kattentrimmer vind ik het waarborgen van het welzijn, en dus zo weinig mogelijk stress, enorm belangrijk. Beter een keer een behandeling te snel stoppen of aanpassen dan één keer te laat met alle gevolgen van dien.
In dit geval koos ik er dus voor om de behandeling aan te passen en gebruik te maken van gabapentine.
Toedienen gabapentine
Katten kunnen zeer lastig zijn als het gaat om het toedienen van medicatie. Gabapentine zit in poedervorm in een capsule en heeft een vieze smaak. Ik verwacht dus niet dat er ook maar één kat op aarde rondloopt die dit zomaar uit zichzelf zal opeten.
Voor Luka heb ik daarom anti haarbalpasta (van Miamor, 1 zakje) op een schoteltje gedaan en hier de poeder goed doorheen geroerd. Luka is dol op deze pasta en ik hoopte dat de lekkere smaak nog zou overheersen. Dat bleek het geval, want hij likte het schoteltje bijna leeg.
Er wordt aangeraden om gabapentine 2 tot 3 uur voor een behandeling toe te dienen. Ik wachtte af.
30 minuten later
Na een half uur merkte ik nog niet zoveel aan Luka. Hij liep nog steeds ongelukkig rond.
1 uur later
Een uur later merkte ik dat hij iets relaxter was en ik besloot om te kijken of ik hem nu wel kon behandelen. Dit was het geval.
Hij liet nu toe dat ik zijn staart opzij deed en ik kon er daardoor goed bij. Op een gegeven moment was er blijkbaar een stuk dat hij als minder prettig ervaarde en dat liet hij merken door op te staan en weg te lopen. Er was gelukkig geen sprake meer van paniek.
Ik liet hem zijn gang maar even gaan. Er was immers slechts een uur verstreken en het duurt even voordat het middel goed is ingewerkt. Luka besloot wat te gaan eten.
2 uur later
Ongeveer twee uur na de inname van de gabapentine ben ik weer begonnen met behandelen. Luka ging er lekker bij liggen en ik kon weer goed bij de achterkant. Het stuk waar hij eerder op reageerde door te gaan staan, heb ik voor de zekerheid even gelaten voor wat het was.
Ik ben verder gegaan met de rest en hij liet het allemaal weer prima toe. Af en toe wilde hij even anders gaan liggen, maar hij bleef wel op tafel.
Waar ik zelf heel blij van werd, was dat hij tussendoor ook steeds om aandacht vroeg. Hij vindt het namelijk erg lekker om bij zijn kop gekamd te worden en net zoals anders gaf hij mijn arm af en toe kopjes. Dat betekent: ik wil dat je me nu weer even bij mijn kop kamt. Normaal gedrag!
Het stuk waar hij eerder op reageerde bewaarde ik voor het laatst. Ik merkte aan hem dat hij het nog steeds niet heel prettig vond, maar hij liet het beter toe.
Toen ik klaar was, sprong hij zelf van tafel. Blijkbaar had hij nog steeds trek, want ook nu ging hij gelijk weer wat eten.
Filmpje
Dit is 2 uur nadat ik Luka de gabapentine had gegeven.
De uren na de behandeling
Luka liep weer rond als zichzelf. Hij volgde mij bijvoorbeeld naar de keuken en ging achter me liggen toen ik daar even bezig was. Iets dat hij normaal gesproken ook vaak doet.
Hoewel de gabapentine vast nog gewerkt moet hebben – het werkt tot 12 uur lang – merkte ik dat aan zijn gedrag dus niet. Hij is van zichzelf, zoals ik eerder al zei, een hele relaxte kat waardoor het contrast met en zonder middel bij hem waarschijnlijk niet zo groot is als hij zijn eigen gang kan gaan en geen last heeft van bijvoorbeeld een vieze kont.
Mijn conclusie over gabapentine
Ik ben positief over de werking van gabapentine. Als eigenaar heb ik nu goed kunnen zien welke invloed het heeft op het gedrag en gesteldheid van mijn kat.
Bij aanvang was Luka gestrest en in paniek. Totaal niet de kat zoals ik hem ken. Ongelukkig, ongemakkelijk en zelfs in paniek als ik bij zijn poepkont in de buurt kwam.
Na toediening van de gabapentine veranderde dat al vrij snel. Hij was een stuk relaxter en toen het middel eenmaal ingewerkt was, was hij grotendeels zichzelf weer.
Hij was goed bij en niet versuft. Zelfs de typische Luka dingen, zoals het kopjes geven tegen mijn arm zodat ik hem bij de kop ging kammen, deed hij gewoon.
Iets dat ik echt een groot pluspunt vond, was dat hij het wel aangaf als iets toch niet helemaal prettig voelde. Een teken dat hij niet compleet versuft was en nog voor zichzelf kon opkomen. Als kattentrimmer is het belangrijk om dit soort signalen, hoe subtiel soms ook, te krijgen zodat je er rekening mee kunt houden.
Blijf ik het inzetten?
Dat gabapentine niet geregistreerd is voor dieren en dus ook niet uitgebreid getest is, vind ik wel een groot nadeel. Ondanks dat er steeds meer ervaringen worden gedeeld en veel daarvan positief zijn, blijft het toch een risico om dit middel in te zetten. Het is niet uitgebreid getest.
Inmiddels heb ik met de dierenarts waar ik mee samenwerk een heel goed alternatief gevonden dat èn geregistreerd èn veilig is èn waarbij we, indien het middel toch niet afdoende werkt, de kat nog onder narcose kunnen brengen zodat we hoe dan ook de kat op dezelfde dag kunnen helpen. Ik voel me daar prettiger bij. Veiligheid voor alles
Waar is gabapentine verkrijgbaar?
Dit middel mag alleen worden voorgeschreven door een dierenarts, maar nog niet alle dierenartsen zijn ermee bekend. Over het algemeen zijn dierenartsen die samenwerken met kattentrimmers wel op de hoogte en hebben gabapentine dan ook op voorraad.
Om te kunnen bepalen of het middel überhaupt geschikt is voor jouw kat, kan een consult bij de dierenarts nodig zijn. Een dierenarts mag, wettelijk bepaald, zonder een dier gezien te hebben niet iets voorschrijven.
Zwolle e.o.
Je kunt uiteraard zonder mijn tussenkomst een dierenarts raadplegen over het gebruik van een geruststellend middel, maar ik kan je ook doorverwijzen indien je dat prettiger vind.
Mocht je echter een afspraak bij mij maken om je kat te laten trimmen en geef je je kat vooraf medicatie? Geef dit dan wel aan bij het maken van de afspraak zodat ik er rekening mee kan houden.
Vragen, opmerkingen en suggesties
Heb je na het lezen van dit artikel vragen, opmerkingen of suggesties voor mij? Stuur mij een mail en ik zal zo snel mogelijk reageren. Ook als je niet in Zwolle of omgeving woont.