Dagelijkse voeding van een konijn

voer-konijnen-hoeveel-hooi-groente-gezondPer konijn
Onbeperkt
vers hooi
± 100 gram groente en kruiden
± 20 gram biks per kilo lichaamsgewicht

Natuurlijk dient er ook onbeperkt vers water aanwezig te zijn.

Veel konijnen vinden het drinken uit een waterfles met een balletje niet prettig. Ook hangt het flesje vaak te laag waardoor ze vanuit een onprettige houding moeten drinken. Indien je konijn niet veel drinkt probeer dan eens een ander soort fles (zonder balletje) of laat ze drinken uit een drinkbak. Er zijn varianten met een houder die je makkelijk aan de tralies kan schroeven.

Waarom onbeperkt hooi?

 

keutels

Hoe zien de keutels van jouw konijn eruit?

Hooi (ruwvoer) moet onbeperkt aanwezig zijn omdat het vezels bevat die het konijn nodig heeft. Hierdoor blijft het darmstelsel goed werken. Wanneer er te weinig of geen hooi gegeten wordt, dan is de kans groot dat het darmstelsel stil komt te liggen en dat veroorzaakt grote gezondheidsrisico’s. Geef je konijn dus altijd de mogelijkheid om hooi te eten en zorg voor een goede kwaliteit en vers hooi.

ALLE KONIJNEN ETEN HOOI, MAAR NIET ALLE HOOI WORDT GEGETEN DOOR KONIJNEN.

Echt waar

Mocht je konijn geen of weinig hooi eten, ga dan eerst na of je misschien teveel biks, groentes of andere dingen geeft. Is dit niet het geval, probeer dan eens andere soorten hooi uit (bijvoorbeeld smulhooi, die van mij eten dit niet, ze vreten het ) of geef het op een andere manier. Zo vinden bijvoorbeeld veel konijnen een hooibal helemaal niet zo fijn om uit te eten. Ook kan je kruiden door het hooi doen zodat het aantrekkelijker wordt. Elk kruid heeft een eigen werking dus daar moet voordat je het geeft wel op gelet worden.

Controleer ook de keutels van je konijn. Je kan veel zien over de gesteldheid van je konijn aan de hand van de keutels. Hier vindt je meer informatie over keutels.

Waarom groentes en kruiden?

max-lola-konijnen-hooi-kruiden-fruit

Mijn eigen konijnen, Lola en Max, krijgen elke dag naast onbeperkt hooi ook nog een pluk extra hooi met kruiden.

In de natuur eten konijnen ook veel gewassen die ze tegenkomen. Controleer voordat je groentes en kruiden aan je konijn geeft wel of je ze mag geven. Er zijn groentes en kruiden die giftig zijn. Daarnaast mag je sommige groentes en kruiden wel geven, maar met mate omdat ze bijvoorbeeld gewichtstoename bevorderen (zoals wortel) of omdat ze er diarree van kunnen krijgen (zoals sla). Op internet zijn er veel websites die hele lijsten hebben van groentes en kruiden en de werking ervan.

 

Enkele gezonde groentes zijn: witlof, andijvie en broccoli.
Enkele gezonde kruiden zijn: pepermuntblad, weegbree en brandnetelblad.

Hoeveel biks?

soorten-voer-konijn-biks-gemengdDe meest gemaakte voedingsfout bij konijnen is het geven van veel te veel biks en/of gemengd voer waardoor het konijn te weinig of geen hooi eet. Hierdoor is de kans op een te dik konijn veel groter en ook de kans op ziektes neemt toe. Ook is er een grotere kans dat het konijn de blindedarmkeutels niet meer eet. Het is dus belangrijk om een konijn niet teveel biks te geven. Gemengd voer kan beter helemaal niet gegeven worden. Het konijn zal daar voornamelijk de gekleurde stukjes van eten en die stukjes bevatten nou net veel suiker.

Goede merken biks zijn: Science Selective en Beaphar Care+ (wel gekleurd, maar erg vezelrijk) en Burgess.

Iets dat ik heel vaak hoor is: deze merken zijn zo duur! Dat valt vaak reuze mee als je bedenkt dat je je konijn per dag maximaal 20 gram biks per kilo konijn mag geven. Of je moet 5 hele grote konijnen van 6 kilo of meer hebben, dan loopt de prijs natuurlijk wel snel op 😉 

Snacks

Snacks kun je eigenlijk beter helemaal achterwege laten. Konijnen hebben een vrij complex maag-darmstelsel en wanneer dit verstoord wordt kan dit snel voor grote problemen zorgen.

“Maar mijn konijnen vinden het zo lekker!”
“Ik geef het al jaren zonder problemen.”
“We mogen toch allemaal wel eens dat niet zo goed voor ons is?”
“Dat andere voer is allemaal zo saai. Ik vind het zielig om alleen dat te geven.”

Deze dingen hoor ik vaak en voordat ik mij in konijnen had verdiept, zou ik ook gezegd hebben “Ach, af en toe eens iets slechts is niet erg.”. Daar ben ik, zeker voor wat betreft konijnen, dus helemaal van teruggekomen. Het is juist zielig als je het wel doet. Dat klinkt hard, maar het is echt zo. Het schaadt de gezondheid en een stuk sneller dan je in eerste instantie zou denken.

Brood, gedroogd of niet, is bijvoorbeeld een veel gegeven snack en veel konijnen zijn er dol op, maar het bevat teveel zout, suikers en vet. Snoepjes uit de dierenwinkel bevatten naast veel suiker ook allerlei andere toevoegingen en ook dat is af te raden.

Maar…. kun je je konijn dan helemaal niets lekkers geven? Zeker wel! Zoals gezegd kun je variëren met groentes en kruiden en investeer dus in hooi dat ze lekker vinden. Dit kan even een zoektocht zijn, maar er zijn genoeg mogelijkheden. Bekijk eventueel deze pagina: webwinkels die vers los hooi verkopen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren