Vereniging Voor Trimmend Nederland

Hoe kies je een professionele trimsalon die bij jou past?

Algemene Belangenvereniging voor het Hondentoiletteer Bedrijf

Tekst door Jessica Frijling

Het beroep van trimmer is een vrij beroep. Dit betekent dat iedereen zich tegenwoordig trimmer mag noemen zonder daarvoor een opleiding te hoeven volgen. Het nadeel hiervan is dat veel mensen denken dat het makkelijk en snel geld verdienen is. Ze hebben zelf een hond, kat, konijn of cavia en denken dat als ze die kunnen wassen en op hun manier knippen, ze een volleerd trimmer zijn. Ter vergelijking: ik heb al 35 jaar een vrouwelijk geslachtsdeel, maar dit maakt mij nog geen gynaecoloog. Wanneer je scherp gereedschap in de handen van onervaren handen legt in combinatie met levende wezens die niet altijd stilzitten en meewerken, dan is dat het recept voor ongelukken!

Maar hoe kies je dan de juiste trimsalon?

1. Vraag een doorverwijzing van bijvoorbeeld een andere trimmer of een andere professional op het gebied van huisdieren, zoals een dierenarts, een gedragstherapeut, een instructeur of een dierenwinkel
2. Stel vragen. Het is verbazingwekkend dat sommige mensen meer tijd besteden aan het uitkiezen van een behangetje dan een gesprek met hun trimmer. Je laat je kind tenslotte toch ook niet bij de eerste de beste achter? Waarom zou je dit met je huisdier dan wel doen?
3. Weet de persoon in kwestie waar hij of zij mee bezig is? Een tondeuse of een scherpe schaar in de verkeerde handen kan zeer veel schade toebrengen of zelfs dodelijk zijn! Een verkeerde behandeling voor de vacht van jouw hond, kat, konijn of cavia, kan permanente beschadiging opleveren. Voor de vacht, maar het kan ook voor medische problemen (en een bijbehorend kostenplaatje) zorgen.
4. Wees reëel in je wensen. We kunnen van een Shih Tzu geen Poedel maken. Ook al doen we ons best om kleine wonderen te verrichten op dagelijkse basis, we kunnen niet toveren. Als je hond, kat, konijn of cavia veel klitten heeft, verwacht dan geen fluffy teddybeertje terug te krijgen. Veel trimmers zullen de hond, kat, cavia of konijn kortscheren om opnieuw te beginnen. Uren ontklitten is pijnlijk en een marteling voor welk dier dan ook. Wij houden van dieren, we willen ze geen pijn doen! Voel je niet beledigd als we het over de conditie van de vacht hebben. Het is niet bedoeld om je de les te lezen, het gaat ons om het welzijn van het dier. Vergeet niet dat je niet met ons te trouwen of samen hoeft te leven, maar dat je op zoek bent naar iemand die goed is voor jouw huisdier en het beste met hem voor heeft!
5. Als je jouw huisdier niet borstelt, vraag dan aan je trimmer wat er mogelijk is en wat je kan verwachten. We kunnen niet toveren. Als hij teveel klitten heeft of zelfs vervilt is, dan moet het er af! Wij kunnen in een paar uur niet goed maken wat jij in enkele maanden hebt nagelaten.
6. Kijk rond in de trimsalon. Is het schoon? Beschikt ze over het juiste gereedschap? Wil de trimmer je te woord staan als je vragen hebt over je dier, vachtverzorging, etc.
7. Gooi niet alleen je dier om de deur en vraag niet alleen wanneer Fikkie klaar is en hoeveel het kost? Stel vragen. De meeste trimmers vinden het heerlijk om over je huisdier te praten. Voor sommige trimmers is dat het enige waarover ze kunnen praten 😉
8. Als je een trimmer gevonden hebt waar je tevreden over bent, wees dan loyaal. Wees geen salonhopper die altijd op zoek is naar de laagste prijs. Dat kan erg stressvol voor jouw huisdier zijn. Voor sommige dieren is het trimmen op zich al een stressvolle gebeurtenis, maak het niet nog erger door je dier van salon naar salon te sleuren. Geef de trimmer de kans om je dier te leren kennen. Het is meestal de trimmer waar je dier op regelmatige basis komt die afwijkingen op medisch gebied als eerste waarneemt. Dit kan het redden van het leven van je dier betekenen!

Jessica Frijling
De Trimacademie

Copyright 2015