Katten wassen zichzelf toch?

Dat klopt en ze zijn er maar wat druk mee ook. Er worden heel wat uren per dag besteed aan het wassen van zichzelf. De tong van een kat is heel goed in staat om losse haren te verwijderen. Het is dan ook lang niet altijd nodig om een kat te wassen, maar het kan wel degelijk voordelen hebben.

Hoe langer of dikker de vacht, hoe lastiger het is om er door te komen met alleen een tong. Daarbij krijgt een kat zelf ook veel haren binnen en zeker in de ruiperiode kan dit haarballen tot gevolg hebben. Door overgeven komen de haarballen er dan weer uit en soms veroorzaken ze ook verstoppingen. Het is beter om dit te voorkomen en de kat te helpen met het verwijderen van de losse, dode haren.

Leestip: Haarballen, gevaarlijk of niet?

Zeker bij langharige katten geldt dat de tong ook niet in staat is om klitten te voorkomen en zodra er klitten zijn, dan kan de kat deze al helemaal niet zelf verwijderen. Een schone vacht die minder dode haren bevat, heeft minder snel de neiging om te klitten.

Voor oudere, zieke katten of katten met overgewicht is het soms niet meer te doen om het hele lichaam goed te wassen waardoor de oude haren zich ophopen en klitten veroorzaken. Dit zie je bij zowel kortharige als langharige katten.

De kat helpen kan op meerdere manieren. Ontwollen is de meest gebruikte term hiervoor en houdt in dat oude, losse haren worden verwijderd. Dit kan door het borstelen en kammen van de vacht, maar ook door de vacht te wassen.

Waarom een kat wassen?

Voor katten die het toelaten, kan een wasbeurt af en toe heerlijk zijn om zich te ontdoen van de dode/oude/losse haren en natuurlijk ook van vet, schilfers en vuil. Een schone vacht wordt minder snel vuil, is niet vet, blijft langer vrij van klitten, is licht, luchtig èn is makkelijker te onderhouden.

Is wassen schadelijk voor de huid en/of vacht?

Nee. De pH van de huid hersteld erg snel en ook de vacht ondervindt er geen nadelen van. Kalumi gebruikt voor het wassen een milde en geurvrije of zeer mild ruikende shampoo. Dit omdat katten erg gevoelig zijn voor geuren en het aanbrengen van lichaamsvreemde geuren ervoor kan zorgen dat een kat uit balans raakt.

Heerlijk, niet leuk, vreselijk

Voor wat betreft het wassen van een kat kun je katten grofweg indelen in drie categorieën: ze vinden het heerlijk, niet leuk of ronduit vreselijk!

De meeste katten vallen in de categorie “niet leuk”, mede omdat ze het niet van jongs af aan gewend zijn. Ze laten het, al dan niet met wat klagelijk miauwen over zich heen komen, maar een favoriete bezigheid wordt het nooit. Een enkeling vindt douchen juist heerlijk en geniet zichtbaar van het water.

Katten uit de categorie “vreselijk” willen maar één ding: weg! Voor het welzijn van de kat èn de persoon die hem of haar wil wassen zit er dan maar één ding op: stoppen en nooit meer doen.

Het drogen van een kat met een föhn is helaas niet voor elke kat geschikt. Door het geluid* en soms ook door de luchtstroom kunnen ze enorm in paniek raken.

Bij Kalumi wordt er natuurlijk op (subtiele) stresssignalen gelet. Wanneer een kat echt niet wil en/of naar mijn idee teveel stress ervaart, dan stop ik ermee.

* ter vergelijking: een kat hoort geluiden van boven de 45.000 hertz (het geluid van vleermuizen) en voor mensen is alles hoger dan 20.000 hertz niet meer te horen.

Wordt er bij Kalumi vaak een kat gewassen?

Nee. Ik was een kat niet standaard om de kans op stress zo klein mogelijk te houden. Het wassen en drogen van katten kost namelijk erg veel tijd en is alleen daardoor al stressvol voor veel katten. Gelukkig zijn er meestal ook andere manieren om een kattenvacht schoon en netjes te krijgen.

Collega kattentrimmer Sylvia Tijink van Felinity heeft haar kijk op het wassen van katten mooi verwoord in een blog. Ik deel haar mening.

http://felinity.nl/blog-post/is-het-nodig-om-een-kat-te-wassen/