Til je konijn alleen op wanneer het echt nodig is

Verreweg de meeste konijnen vinden het helemaal niet fijn om opgetild te worden. Soms lijkt het alsof ze het prima en fijn vinden, maar het zorgt in de meeste gevallen in meer of mindere mate echt wel voor angst en stress.

In de vrije natuur worden konijnen namelijk nooit opgepakt. Ook niet door de moeder. Oppakken staat dus eigenlijk gelijk aan de dood omdat ze in de vrije natuur alleen worden opgepakt door vijanden.

Til je konijn daarom alleen op als het echt nodig is. Laat het voor de rest aan het konijn zelf over of hij of zij bij je wil komen.

Twijfel en aarzel niet

Veel mensen vinden het lastig om een konijn op te pakken. Het konijn vindt het dus meestal niet leuk en daardoor schieten veel mensen in een soort kramp waardoor het alleen maar moeilijker wordt.

Wees daadkrachtig als je een konijn oppakt. Twijfel niet, aarzel niet. Gewoon doen!

Dat klinkt wellicht makkelijker dan dat het is, maar een konijn voelt het wanneer jij onzeker bent en zal daar weer op reageren en ook onrustig worden. Hierdoor wordt het oppakken alleen maar moeilijker en soms zelfs gevaarlijk en beland je in een vicieuze cirkel. Hoe rustiger jij bent, hoe rustiger het konijn zal zijn.

oefenen-op-de-grond-benaderen-konijnen-kalumi-zwolle-trimsalon-adviesHet benaderen van een konijn

Het eerste obstakel is vaak al het benaderen van het konijn. Wanneer het konijn dit niet gewend is, zal het vluchten. Vervolgens moet je er achteraan vangen waardoor er bij voorbaat al een gestreste situatie ontstaat.

Het is dus belangrijk dat je het benaderen oefent.

Benader je konijn nooit van boven af. Dit voelt voor het konijn alsof ze benadert worden door bijvoorbeeld de klauwen van een vogel en dat betekent angst en stress. Konijnen zien aan de zijkant het meeste en het beste, dus benader je konijn daarom altijd vanaf de zijkant. Hiervoor kun je het beste knielend of op de grond gaan zitten.

Oefen door veel bij je konijn te zitten en het konijn zelf naar je toe te laten komen. Eventueel kun je wat lekkers geven wanneer het konijn bij je komt zoals biks of wat groente (lees eventueel ook Gezonde voeding voor je konijn). Op het moment dat je konijn in de buurt is, kun je het ook aanraken en aaien. Op deze manier went je konijn aan je aanwezigheid en aanrakingen. Zodra je op deze manier je konijn zonder problemen kan benaderen, zal het oppakken een stuk sneller en prettiger verlopen.

Ben je nog niet zover en moet je je konijn toch oppakken? Neem er, indien er geen sprake is van een noodsituatie, dan in ieder geval de tijd voor. Wanneer je je konijn NU moet oppakken, kun je niets meer doen om stress te voorkomen en zal je alsnog achter je konijn moeten aanvangen. Uiteindelijk kost het je dan waarschijnlijk nog heel veel tijd. Probeer de ruimte te verkleinen waarin je konijn zit zodat er een overzichtelijke situatie ontstaat. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een kleine ren aan te schaffen. Je kunt de ren als geheel gebruiken, maar natuurlijk ook enkele panelen om het konijn in een hoek te drijven. Dit alles natuurlijk wel met beleid om de rust zoveel mogelijk te bewaren.

hoe-til-je-een-konijn-goed-op-trimsalon-advies-kalumi-zwolleHet optillen van een konijn

Til je konijn zo dicht mogelijk bij de vloer op zodat wanneer het mis gaat je konijn niet van grote hoogte valt en er weinig tot geen kans is op bezeren. Konijnen breken heel makkelijk een poot of zelfs hun rug en dat kan fataal zijn.

Voordat je het konijn optilt, moet je ervoor zorgen dat het konijn weet dat je er bent. Loop dus niet direct op een konijn af om deze op te pakken, maar benader het konijn rustig vanaf de zijkant en aai het even zonder verder wat te doen. Pas wanneer er een rustige sfeer is, pak je het konijn op.

Het is heel belangrijk om het hele lichaam van het konijn te ondersteunen bij het optillen. Er zijn meerdere manier om je konijn goed op te tillen, maar de volgende methode gebruik ik zelf het meeste.

Plaats zonder aarzelen één hand tussen de voorpoten (mijn wijsvinger hou ik tussen beide voorpoten, mijn duim heb ik onder één poot en mijn middelvinger onder de andere poot), schuif meteen daarna je andere hand onder de kont en leg het konijn dan tegen je borst aan. Dit alles moet in een vloeiende beweging gaan. Houdt het konijn vervolgens stevig en zelfverzekerd tegen je aan, maar uiteraard zonder te drukken of te knijpen.

Voelt het niet goed omdat je zelf het konijn niet goed vast hebt? Zet je konijn dan weer op de grond en probeer het opnieuw nadat je het konijn eerst weer gerustgesteld hebt. Laat je konijn nooit zomaar los, maar begeleid en ondersteun het konijn zoveel mogelijk naar de grond.

Wees je er van bewust dat een konijn kan gaan spartelen. Een konijn dat spartelt komt vaker voor en op zich ook niet erg zolang je zelf maar aandachtig en daadkrachtig blijft handelen. Zodra het konijn tegen je aan ligt, houdt het spartelen meestal wel op. Blijf het konijn goed ondersteunen, verstevig eventueel je grip zonder hard te drukken of te knijpen en blijf zelf zo kalm mogelijk.

Pak konijnen nooit op aan de oren, aan de poten of via het nekvel. Dit is allemaal uiterst onprettig voor konijnen en kan ook voor (blijvende) schade zorgen.

Bekijk ook dit filmpje (in het Engels):

 

Tonische immobiliteit

tonische-immobiliteit-konijn-rabbit-time-kalumi-zwolle-trimsalon-adviesTonische immobiliteit (TI) is een kortstondige en omkeerbare staat van ingrijpende motorieke remming die kan worden teweeggebracht bij hiervoor vatbare diersoorten (Klemm 1976).

tonic-immobility-rabbit-bunny-on-back-dont-do-itLees voor een uitgebreide beschrijving ook het artikel van Rabbit Time!, klik daarvoor hier (opent in een nieuw venster).

In het kort betekent tonische immobiliteit het op de rug leggen van een konijn waardoor het in een soort trance lijkt te komen. Het konijn ziet er ontspannen uit en het lijkt er dus op dat het als heel prettig wordt ervaren. Helaas is niets minder waar! Het konijn staat doodsangsten uit omdat dit in de vrije natuur het laatste redmiddel is wanneer ze worden aangevallen door een vijand.

Leg je konijn daarom nooit plat op de rug!

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren