Bij Kalumi worden konijnen in principe NIET gewassen.

WEL kan Kalumi helpen om de vacht op een andere manier te reinigen en om de oorzaak van een vieze vacht te achterhalen en op te lossen.

Wassen alleen in overleg met een dierenarts

Was een konijn ALLEEN in overleg met een, bij voorkeur konijnkundige, dierenarts. Kalumi kan u eventueel doorverwijzen naar een konijnkundige dierenarts.

Wassen is eigenlijk alleen een (nood)oplossing wanneer er medisch iets aan de hand is waardoor het niet anders kan, maar of het verstandig is kunt u dan het beste laten beoordelen door een dierenarts die zich heeft gespecialiseerd in konijnen.

Gevaarlijk

Aangezien konijn heel gevoelige dieren zijn, is het wassen van een konijn zeer gevaarlijk. De vacht droogt niet snel en door de kou (ook in de zomer, want het konijn koelt af), maar ook door de stress kan het konijn in shock raken en overlijden. Ook is de kans op verwondingen groter omdat er altijd stress aan te pas komt wanneer je gaat wassen. De stresssignalen die een konijn geeft zijn vaak zeer subtiel.

Misschien heeft u uw konijn al eens gewassen en ging het goed en leek uw konijn zelfs blij. Waarom zou u het dan niet nog eens doen? Een begrijpelijke gedachte, maar toch raad ik sterk af om het nog eens te doen. Het hoort niet nodig te zijn omdat konijnen zichzelf schoonhouden en er zijn andere dingen waarmee u uw konijn echt een plezier doet.

Oorzaak en oplossing

Is uw konijn zo vies dat u overweegt om te wassen? Bedenk dan dat een vieze vacht altijd een oorzaak heeft en dat u deze oorzaak aan moet pakken in plaats van het symptoom te bestrijden. Zodra de oorzaak achterhaald is, bijvoorbeeld onjuiste voeding, dan kan dit vaak vrij simpel worden aangepast en opgelost zodat een vieze vacht tot het verleden behoort.

Als konijnengedragsdeskundige kan Kalumi hierbij helpen. Tijdens een trimbehandeling voorzie ik u gratis van advies en ook zonder trimbehandeling kunt u altijd contact opnemen.

De vacht op een andere manier reinigen

Met het achterhalen en oplossen van de oorzaak heeft u natuurlijk de vacht nog niet schoon. Lukt het u niet met alleen borstelen? Kalumi heeft zich gespecialiseerd in konijnenvachten en heeft veilige en minder stressvolle manieren om de vacht weer schoon te krijgen en te houden. Af en toe een sanitaire trim (de vacht rond de edele delen/onder de staart trimmen) kan bijvoorbeeld heel veel schelen. Kalumi heeft de juiste materialen en kennis in huis om dit snel en veilig te doen.