Bij Kalumi worden konijnen in principe NIET gewassen.

WEL kan Kalumi helpen om de vacht op een andere manier te reinigen en om de oorzaak van een vieze vacht te achterhalen en op te lossen.

Wassen alleen in overleg met een dierenarts

Was een konijn ALLEEN in overleg met een, bij voorkeur konijnkundige, dierenarts. Kalumi kan je eventueel doorverwijzen naar een konijnkundig dierenarts.

Wassen is eigenlijk alleen een (nood)oplossing wanneer er medisch iets aan de hand is waardoor het niet anders kan, maar of het verstandig is kun je het beste laten beoordelen door een dierenarts die zich heeft gespecialiseerd in konijnen.

Gevaarlijk

Aangezien konijn heel gevoelige dieren zijn, is het wassen van een konijn zeer gevaarlijk. De vacht droogt niet snel en door de kou (ook in de zomer, want het konijn koelt af), maar ook door de stress kan het konijn in shock raken en overlijden. Ook is de kans op verwondingen groter omdat er altijd stress aan te pas komt wanneer je gaat wassen. De stresssignalen die een konijn geeft zijn vaak zeer subtiel.

Misschien heb je je konijn al eens gewassen en ging het goed en leek je konijn zelfs blij. Waarom zou je het dan niet nog eens doen? Een begrijpelijke gedachte, maar toch raad ik sterk af om het nog eens te doen. Het hoort niet nodig te zijn omdat konijnen zichzelf schoonhouden en er zijn andere dingen waarmee je je konijn echt een plezier doet.

Oorzaak en oplossing

Is je konijn zo vies dat je overweegt om te wassen? Bedenk dan dat een vieze vacht altijd een oorzaak heeft en dat je deze oorzaak aan moet pakken in plaats van het symptoom te bestrijden. Zodra de oorzaak achterhaald is, bijvoorbeeld onjuiste voeding, dan kan dit vaak vrij simpel worden aangepast en opgelost zodat een vieze vacht tot het verleden behoort.

Als konijnengedragsdeskundige kan Kalumi hierbij helpen. Tijdens een trimbehandeling voorzie ik je gratis van advies, maar je kunt ook langskomen voor een consult.

De vacht op een andere manier reinigen

Met het achterhalen en oplossen van de oorzaak is de vacht natuurlijk nog niet schoon. Lukt het je niet met alleen borstelen? Ik heb veel ervaring met het oplossen van vachtproblemen, kan het probleem voor je oplossen en je voorzien van advies voor het vachtonderhoud in de toekomst. Af en toe een sanitaire trim (de vacht rond de edele delen/onder de staart trimmen) kan bijvoorbeeld heel veel schelen.