100% zwijnenharen borstel

Borstel met 100% zwijnenhaar

Dé musthave voor konijnenbezitters, maar inmiddels ook erg gewild onder kattenliefhebbers.

In de "konijnentrimwereld" is de 100% zwijnenharenborstel niet meer weg te denken. Iedere konijnentrimmer werkt ermee en dat is niet voor niets.

Het moet wel een 100% zwijnenharenborstel zijn. Vaak worden er borstels aangeschaft die naast zwijnenhaar ook nylonharen bevatten. De werking is dan niet hetzelfde. Een 100% zwijnenharen borstel is best lastig te vinden en daarom importeer ik deze borstels zelf zodat iedereen er voor een leuke prijs gebruik van kan maken.

De borstel is geschikt voor alle kort- en langharige katten en konijnen. Met name geschikt voor dieren met een een (half)langharige en/of dikke, volle vacht zoals een Teddy dwerg, Teddy Widder, Angora, Maine Coon, Perzische kat (Pers), Europees korthaar, Brits korthaar of langhaar, Ragdoll, Siberische kat, Turkse Van, RagaMuffin en Noorse boskat.

Uitgebreide informatie over de toepassing en voordelen staat hieronder.

Waar verkrijgbaar?

De borstel is op aanvraag verkrijgbaar bij mij voor €17,00 na een consult of behandeling.

Bestellen via Kalumi.shop kan ook. De borstel kan verstuurd worden via de post of op afspraak worden afgehaald in Zwolle Aa-landen of Zwolle-Zuid. Verzenden via de post kost € 5,00.

Waarom mijn konijn of kat borstelen met een zwijnenharen borstel?

Het is goed voor de vacht

Echte haren zijn in staat om talg op te nemen die door de huid van je kat of konijn wordt gemaakt. Hierdoor wordt de talg tijdens het borstelen verdeeld tot aan de punten van alle haren. Dit voorkomt dat haren gaan splijten, geeft extra bescherming voor reeds beschadigde en/of droge haren, geeft glans en het verwijdert stof en vuil. Ook stimuleren de haren de bloedcirculatie van de haarwortels van je dier.

Een ander erg groot voordeel van deze borstels is dat ze alleen losse haren uit de vacht halen, gezonde (vastzittende) haren laten zitten èn deze haren niet beschadigen. Echte haren zijn hooguit zacht en hard, maar niet scherp of ruw en maken de vacht van je kat of konijn niet statisch.

Ter vergelijking:
❌ Een Furminator (of alles wat hier op lijkt) heeft veel te scherpe, korte tandjes en trekt vastzittende haren makkelijk uit de vacht. Haren die wel blijven zitten worden door de scherpe tanden beschadigd.
❌ Een rubberen borstel trekt gezonde haren er makkelijk uit door de statische lading die ontstaat bij het borstelen.
❌ Een borstel met bijvoorbeeld Nylon haren heeft ruwe randjes waardoor haren kunnen beschadigen.

Hoe meer haar eruit, hoe beter gaat dus niet op. Wanneer gezonde haren uit de haarwortel worden getrokken, zal deze zo snel mogelijk weer een nieuwe haar gaan aanmaken. De kwaliteit van de haar zal hieronder lijden waardoor vachtproblemen juist ontstaan. Bijvoorbeeld een sneller klittende vacht, meer verharen, kleurverschil en wanneer je echt pech hebt dan groeien de haren op bepaalde plekken helemaal niet meer goed terug.

Het is prettiger en veiliger voor de huid

De kans op beschadiging van de huid is veel kleiner doordat de haren buigzaam zijn en geen scherpe of ruwe randjes hebben zoals bij andere materialen (lees hierboven) wel het geval kan zijn. Echt haar is daarom veiliger, maar vaak ook veel prettiger voor je kat of konijn omdat beide diersoorten maar een dunne huid hebben.

Is de borstel geschikt voor mijn kat of konijn?

De zwijnenharen borstel is vooral geschikt voor gezonde, volwassen katten en konijnen met een (half)langharige en/of dikke, volle vacht zoals een Teddy dwerg, Teddy Widder, Angora, Maine Coon, Perzische kat (Pers), Europees korthaar, Brits korthaar of langhaar, Ragdoll, Siberische kat en Noorse boskat. Te gebruiken tijdens een algemene borstelbeurt of extra tijdens de rui. Werkt ook goed bij beginnende klitten*. Deze kunnen worden uitgeborsteld vanaf de huid.

Voor jonge dieren, dieren met een dunne vacht, oudere en/of zieke dieren die pijn of ongemak ervaren kunnen de haren van de zwijnenharen borstel wat te stug zijn. Op aanvraag heb ik hier borstels van natuurhaar voor die zachter zijn.

Advies
* Bij zware klitten of vilt raad ik aan om naar een professionele trimmer te gaan. Kammen en borstelen is dan geen optie meer omdat het veel te pijnlijk is, te lang duurt en de kans op het verwonden van de huid is dan groot. Katten en konijnen hebben tenslotte een hele dunne huid die zo kapot is. Daarom is het veiliger en diervriendelijker om het te laten verwijderen door een trimsalon met kennis van zaken en de juiste materialen / apparatuur.

Heb je geen idee welke professionele trimmer bij jou in de buurt zit? Kijk bijvoorbeeld op www.konijnentrimmers.nl en/of www.kattentrimsalon.nl

Herkomst van de borstels

Bovenstaande borstels met echt haar worden gemaakt met de nekharen van het wilde zwijn. Deze zwijnen worden gefokt voor de consumptie en dus niet gedood voor de haren. De haren zijn een afvalproduct (bijproduct) waar borstelfabrikanten gebruik van maken.

Het hout van de borstels is van beukenhout gemaakt en is FSC gecertificeerd.

Het FSC-systeem zorgt ervoor dat de bossen op onze wereld door middel van verantwoord bosbeheer behouden kunnen blijven. Met verantwoord bosbeheer doelen wij op bescherming van het leefgebied van planten en dieren en respect voor de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders. Maar ook op hout oogsten en geld verdienen mét behoud van het bos. Een goed beheerd bos loopt minder risico om gekapt te worden voor andere doeleinden, zoals het aanleggen van palmolie- of sojaplantages en mijnbouw.

Gebruik dus FSC!

Door FSC te gebruiken, draag je direct bij aan de bescherming van onze wereldwijde bossen en aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier wereldwijd. Omdat je het bos op deze manier economische waarde geeft, zorg je ervoor dat het behouden blijft. En dat is belangrijk, want jij wil toch ook eeuwig blijven genieten van zowel onze bossen als van de natuurlijke producten hout en papier?

Wat doet FSC?

De Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen.

FSC heeft dit op een transparante wijze geregeld. Mede hierdoor wordt FSC gesteund door alle grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties. En daarin is FSC uniek!

Hout- en papierproducten die afkomstig zijn uit een FSC-gecertificeerd bos zijn herkenbaar aan het FSC-label. Om er zeker van te zijn dat producten met dit keurmerk daadwerkelijk uit een verantwoord beheerd bos komen, moeten alle schakels in de handelsketen van het product worden gecertificeerd. Pas wanneer bijvoorbeeld een bosbeheerder, papierfabriek, papiergroothandel en drukkerij aan kunnen tonen zich aan de regels van FSC te houden, kan een product als FSC worden verkocht en mag het FSC-logo erop geplaatst worden. De certificering van deze bedrijven gebeurt door onafhankelijke certificeerders.

Hoe meer vraag er is naar FSC-producten, hoe meer hectaren bos volgens de richtlijnen van FSC beheerd zullen worden. En hoe meer de mensen en dieren die van het bos afhankelijk zijn hiervan zullen profiteren!

Bron: http://www.fsc.nl/nl-nl/fsc/waarom-fsc

[collapse]

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een behandeling?

Dit is afhankelijk van de soort behandeling die nodig en/of gewenst is. Op de website staan alle prijzen vermeld per dier, per keer.

Een vachtbehandeling duurt maximaal 2 uur per keer en kost minimaal 25 euro.

Voor vlooien geld een toeslag van 15 euro inclusief vlooienpipet.

[collapse]

Kom je ook aan huis?

Ja, binnen Zwolle is dit mogelijk en kost €20,00 extra per keer.

Een huisbezoek kan soms makkelijker zijn, maar is niet per se beter voor het dier. Juist in het eigen territorium laten sommige dieren, vooral katten, zich minder goed behandelen. In een vreemde omgeving zijn de dieren vaak wat meer onder de indruk wat behandelen meestal makkelijker maakt.

Of dit voor jouw dier ook zo is, is vooraf niet altijd te zeggen. Als eigenaar kun je dit zelf het beste inschatten. Voor een dier dat enorm gestrest raakt van reizen, kan een huisbezoek bijvoorbeeld de betere optie zijn.

Wanneer ik bij je thuis kom dan heb ik het volgende nodig: een stevige, niet te lage tafel om aan te werken met voldoende licht.

[collapse]

Wat is inclusief bij een behandeling?

Dit verschilt per behandeling en staat daarom bij elke behandeling op de website vermeld.

Wassen en drogen is nooit inclusief. Konijnen worden in principe nooit gewassen. Katten kunnen, in combinatie met een behandeling, wel gewassen worden wanneer dit vooraf wordt aangevraagd. De extra kosten voor wassen en drogen zijn € 35,00.

Afspraken zijn naast de gereserveerde tijd en de behandeling ook altijd inclusief 21% btw, sociale lasten, advies, onderhoudskosten voor en vervanging van materialen, vachtverzorgingsproducten, (bij)scholing, schoonmaken en ontsmetten, administratiekosten etc.

[collapse]

Hoe kan ik betalen?

Contant: er is beperkt wisselgeld beschikbaar.

Betaalverzoek, Tikkie: direct via de bankapp op je mobiele telefoon. Na ongeveer 30 seconden ontvang ik een bevestiging van de betaling.

Indien je hier gebruik van wil maken dan is het nodig om je mobiele telefoon waar de app van je bank op staat mee te nemen. Bij bepaalde banken is een reader o.i.d. ook nodig om te kunnen betalen.

Er dient direct afgerekend te worden.
• Pinnen is niet mogelijk.
• Een handmatige overschrijving is niet mogelijk.
• Uitgesteld betalen (factuur) is alleen op aanvraag (vooraf) en onder bepaalde voorwaarden mogelijk.

[collapse]

Wat als een behandeling niet lukt?

Wanneer binnen 30 minuten blijkt dat de behandeling niet gaat lukken, dan betaal je in plaats van het volle tarief een lager tarief (zie vacht en verzorging consult).

Dit komt een enkele keer voor bij katten. Bij konijnen en cavia's lukt behandelen tot nu toe altijd.

Waarom lukt het soms niet?
Bijvoorbeeld omdat een kat te agressief reageert of te gestrest is.

Bij een probleemvacht is een geruststellend middel in overleg met mij en een dierenarts of een behandeling onder narcose/roesje dan een optie zodat ik je kat op een ander moment toch kan helpen.

Weet je niet zeker of je kat zich laat behandelen?
Je kunt ook altijd eerst langskomen voor een Vacht en verzorging consult.

[collapse]

Wat als een behandeling wel lukt, maar niet in 1x?

Dit komt eigenlijk alleen voor bij dieren met extreem veel klitten of vilt.

Het weghalen van klitten, maar zeker vilt, is een intensieve bezigheid. Het is een precies werkje en vergt concentratie. Hoe strakker het vilt op de huid zit, hoe meer tijd het kost.

Per afspraak reserveer ik altijd 2 uur voor jou en je dier. Meestal is dit voldoende en soms moet er op korte termijn een vervolgafspraak worden gemaakt.

Soms omdat de tijd op is en soms eerder omdat het voor het welzijn van je dier onverantwoord is om langer door te gaan. Niet alle dieren houden het vol om 2 uur lang zo intensief behandeld te worden. Houdt hier alvast rekening mee.

Indien er een vervolgafspraak op korte termijn gemaakt wordt om de laatste klitten of vilt weg te halen dan hoef je niet nog een keer het tarief van een klitten en vilt behandeling te betalen. Ik reken voor een vervolgafspraak een aangepast tarief van 25 euro.

[collapse]

Algemeen

Algemeen