Wie ben ik?

Mijn naam is Hester Stasse en ik ben Gedragsadviseur en Gedragstherapeut voor Konijnen, Paardencoach en Gedragstherapeut voor Paarden. Ondertussen ben ik ook bijna afgestudeerd als Instructeur Paard en Gedrag.

In april 2016 ben ik gestart met mijn bedrijf Man en Paard Coaching in Son en Breugel, vlakbij Eindhoven. Onder die vlag coach ik mensen met behulp van paarden, en paarden met behulp van mensen. Na het behalen van mijn diploma Gedragsadviseur voor Konijnen heb ik in november 2016 Konijnenproblemen Opgelost gelanceerd.

Paarden en konijnen?

Die combinatie klinkt in eerste instantie misschien wat vreemd, omdat paarden en konijnen zowel qua grootte als qua uiterlijk enorm van elkaar verschillen. Mensen die niet veel over beide soorten weten, zullen echter versteld staan hoeveel overeenkomsten ze met elkaar hebben, dus zo’n rare combinatie is het niet. Sterker nog, ik heb al vaak kennis over paardengedrag kunnen gebruiken bij het interpreteren van wat konijnen deden en omgekeerd.

Samenwerking met Claudia

Claudia en ik hebben samen de opleiding “Gedragsadviseur voor Konijnen” gevolgd en sindsdien hebben we regelmatig contact. Daar waar Claudia zich heeft gespecialiseerd in de vachtverzorging en het geven van algemeen welzijnsadvies voor konijnen, katten en cavia’s, heb ik me toegespitst op de verschillende gedragsproblemen waar paarden- en konijneneigenaren tegenaan kunnen lopen. In nauwe samenwerking met de eigenaar zoek ik uit hoe die op een zo simpel mogelijke manier kunnen worden opgelost.

Door samen te werken kunnen Claudia en ik onze kennis delen en zo onze klanten van een nog beter en completer advies voorzien.

Mijn werk als Konijnengedragstherapeut

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die zich bewust zijn van wat een konijn nodig heeft om lekker in zijn vel te zitten. Toch gebeurt het nog dat mensen vallen voor het schattige uiterlijk van een langoor en zich een paar weken of maanden na aanschaf afvragen wat ze zich op de hals hebben gehaald. Want dan blijkt een konijn plotseling allesbehalve een makkelijk huisdier te zijn. Het schattige pluizenbolletje valt ze plotseling met voorpoten en tanden aan als ze voer willen geven of het hok willen verschonen, of knaagt het hele huis kapot.

Konijnen die voldoende mogelijkheden hebben om hun natuurlijke gedrag uit te voeren en die op de juiste manier worden benaderd, zullen in het algemeen niet of nauwelijks probleemgedrag vertonen. Is dit wel het geval, dan heeft het konijn vaak een gebrek aan een of meer van de volgende behoeften: sociaal contact met een ander konijn, rennen, binkies maken, ruwvoer eten, voedsel zoeken, knagen, graven en zijn omgeving onderzoeken. Hoeveel behoefte een konijn aan elk van deze activiteiten heeft verschilt per individu; het ene konijn graaft graag veel, terwijl het andere het liefste veel rent.

Kan het konijn minder of helemaal geen natuurlijk gedrag vertonen, dan zal het ofwel apathisch in een hoekje gaan zitten, ofwel andere activiteiten gaan uitvoeren die het wel kan doen. In het laatste geval kan het gaan om dingen als knagen aan tralies, hok of plinten, graven in een hoekje van de kooi, onzindelijk worden, overmatig aan een drinkflesje likken, met de voerbak gooien, het behang kapotscheuren, de verzorgers of andere konijnen aanvallen, spullen kapotmaken, of zijn vacht of die van zijn maatje uitrukken.

Is aan alle welzijnswensen van het konijn voldaan en ontstaat er toch plotseling afwijkend gedrag, dan zal dat vaak door een lichamelijk probleem komen. In dat geval is het belangrijk om een bezoek aan een konijnkundige dierenarts te brengen, of, als het om vachtgerelateerde problemen gaat (denk aan klitten, vervilting, of een vervuilde vacht door plakpoep, stro, hooi, zaagsel of zand) aan een konijnentrimmer.

Nadat een fysieke oorzaak van de gedragsverandering is uitgesloten, kan ik als Konijnengedragstherapeut uitkomst bieden om probleemgedrag op te lossen. Woont de eigenaar bij mij in de regio, dan zal ik een bezoek aan huis afleggen, waarbij ik het gedrag van het konijn film en ik een groot aantal vragen zal stellen om de achtergrond van het probleem helemaal uit te pluizen. Hierbij zal ik ingaan op onder andere het verleden van het konijn en de ontstaansgeschiedenis van het gedrag, maar ook op wat het eet, drinkt, doet en juist niet doet.

Vervolgens maak ik thuis een zorgvuldige analyse van het gedrag en waardoor het veroorzaakt is, alhoewel ik vaak al tijdens het consult een aantal tips zal geven om de situatie te verbeteren. De analyse schrijf ik in begrijpelijke taal op en combineer ik met een behandelplan dat aansluit bij de persoonlijke situatie en mogelijkheden van de eigenaar. Gedragstherapie is dus geen symptoombestrijding; de adviezen zijn volledig gericht op het oplossen van de oorzaken van het gedrag. Verder hebben mijn aanbevelingen hun effectiviteit in de praktijk bewezen en zijn ze wetenschappelijk onderbouwd.

Woont de eigenaar verder weg, dan is het vaak mogelijk om het contact volledig per telefoon en e-mail te laten verlopen. In dat geval is het wel belangrijk dat de eigenaar het gedrag zelf filmt en de filmpjes naar mij opstuurt.

Vachtproblemen

Toen Sunshine haar maatje Ginger verloor, werd ze via de opvang gekoppeld aan Leeuwenkophangoor River. Tot dat moment had ik mijn huis enkel gedeeld met kortharige konijnen en ik merkte al gauw dat Rivers langere vacht en zijn weelderige bos leeuwenmanen extra verzorging nodig hadden. Uitgevallen haren vielen bij mijn kortharige konijnen gewoon op de vloer, waarna ik ze met de stofzuiger kon wegzuigen. Bij River bleven ze echter vaak in zijn vacht hangen zodat zich klitten vormden. Aangezien konijnenhuidjes bijzonder kwetsbaar zijn, kunnen klitten al snel zorgen voor wondjes. Om dat bij River te voorkomen en om een beter inzicht te krijgen in langharige rassen als aanvulling op mijn opleiding tot Konijnengedragstherapeut, heb ik een eendaagse workshop konijnen trimmen gevolgd.

Naar aanleiding van die workshop ben ik ook de manen die voor Rivers ogen hingen gaan knippen en de vacht op zijn borst kort gaan houden. Hij kon vanwege al die haren zo nu en dan nauwelijks iets zien, waardoor hij enorm kon schrikken van bewegingen van Sunshine, mij en de mensen die bij mij op bezoek kwamen. Zijn borst plukte hij kaal als hij de vacht daar te dik vond worden, iets wat hij tegenwoordig bijna nooit meer doet. Ik ben allesbehalve een volleerd konijnentrimmer, maar sinds ik elke twee weken Rivers vacht bijhoud, heb ik een blijer konijn in huis.

Niet iedereen heeft de tijd en de mogelijkheid om de vacht van zijn konijn optimaal te verzorgen. En omdat vachtproblemen tot gedragsproblemen kunnen leiden (ook bij kortharige rassen!), ben ik blij dat ik klanten in het Noorden van het land kan doorverwijzen naar Claudia als ik het gevoel heb dat de vacht een rol speelt bij het gedrag.

Vragen?

Heeft u een vraag over het gedrag van uw konijn of paard? Neem dan gerust contact op. Dit kan ook als u niet in de buurt van Son en Breugel woont. Ik kan u sowieso voorzien van advies en u indien nodig doorverwijzen naar een collega bij u in de buurt.

Contact opnemen kan via mijn websites www.man-en-paard.com en www.konijnenproblemenopgelost.nl, maar natuurlijk ook via Claudia.