Nagels knippen van een kat, konijn of cavia

Bij een vachtbehandeling is het knippen van de nagels bij Kalumi inclusief (indien gewenst en/of van toepassing).

Wanneer een vachtbehandeling niet nodig is, dan is het ook mogelijk om een VIP kaart aan te schaffen voor alleen het knippen van de nagels. Hiermee kunt u 4x de nagels van uw kat, konijn of cavia laten knippen.

 

Wanneer is het knippen van de nagels bij een kat nodig?

Het is echt van groot belang om de nagels te knippen wanneer deze te lang zijn. Vaak wordt dit veroorzaakt door door ziekte of ouderdom.

Ingegroeide nagels bij een oudere kat

Wanneer nagels te lang worden dan kunnen ze inscheuren, afbreken of ingroeien. Het is dan natuurlijk belangrijk om de nagels te knippen, maar zeker zo belangrijk is het om u af te vragen waarom uw kat de nagels zelf niet kan bijhouden.

• Zijn er te weinig goede krabmogelijkheden en/of staan deze niet op de juiste plek?
• Is het een oudere kat (8+)?
• Is er wellicht een medische oorzaak?

Uw kat laten nakijken bij een dierenarts is dan geen overbodige luxe.

Oudere katten lopen meer risico op het ingroeien van de nagels. Voornamelijk bij de voorpoten. Dit komt doordat ze minder krabben, minder bewegen en/of zelf de nagels er niet meer afbijten. Hierdoor vallen de nagelhoesjes er niet af waardoor de nagel alsmaar dikker wordt. Lopen is dan erg pijnlijk en het kan zelfs kreupelheid of een ontsteking veroorzaken.

Ondanks dat mijn katten gezond zijn, knip ik de nagels wel met enige regelmaat. Ik knip dan alleen het uiterste puntje eraf en ik geef toe: dit is voornamelijk voor mijn eigen comfort. De nagels worden door het krabben namelijk vlijmscherp zodat het voor mijn kleding en huid prettiger is wanneer ze wat botter zijn.

Het is trouwens voor mijn katten zelf ook prettiger en veiliger omdat ze dan niet overal achter blijven haken. Dit kan ook voor nare toestanden (kootje uit de kom) zorgen.

Nagelschaartje

Gebruik voor het knippen van de nagels van altijd een speciaal nagelschaartje voor dieren en nooit een nagelschaar of -knipper voor mensen.

De speciale schaartjes voor dieren zijn rond (net als de nagel zelf) in plaats van recht en geven daardoor aan alle kanten evenveel druk tijdens het knippen. Dit voorkomt dat de nagel gaat splijten.

Lukt het zelf niet? Schaf dan een VIP kaart aan en laat regelmatig de nagels knippen bij Kalumi.

Wat kunt u doen zodat een kat zijn/haar nagels zelf kan bijhouden?

krabmeubelBij een gezonde kat is het knippen van de nagels over het algemeen niet nodig.

Een kat moet altijd de mogelijkheid hebben om te krabben en daarmee houdt hij of zij zelf de nagels goed bij. Door krabben of bijten verliezen de nagels steeds het buitenste laagje (nagelhoesje). Dit houdt de nagels scherp en zorgt ervoor dat ze niet te lang worden.

Katten die buiten komen hebben allerlei mogelijkheden. Ze krabben bijvoorbeeld aan bomen. Katten die binnen wonen hebben bij voorkeur de beschikking over meerdere krabpalen. Het beste is minimaal één krabpaal waar ze zich verticaal tegen kunnen uitrekken.

Daarnaast kunt u, zeker bij minder ruimte en/of een laag budget, ook dingen met krabkarton neerzetten. Er zijn verschillende uitvoeringen: dozen, huisjes, planken. De meeste katten vinden dit geweldig en gebruiken het ook vaak als ligplek.

[collapse]
Wanneer is het knippen van de nagels bij een konijn of cavia nodig?

Bij verreweg de meeste konijnen en cavia’s die als huisdier gehouden worden is het noodzakelijk om de nagels te knippen. Gemiddeld eens per 10 weken.

nagels-knippen-trimsalon-kalumi-zwolle-kat-konijn-cavia-jpg

Veel te lange nagels bij een konijn

De meest ideale manier van het houden van konijnen en cavia’s is natuurlijk een grote ruimte met een ondergrond waar ze ook sprintjes kunnen trekken en kunnen graven. Hierdoor slijten de nagels als het goed is vanzelf.

De meeste konijnen en cavia’s hebben echter niet de beschikking over veel ruimte en/of de ondergrond is zacht of glad waardoor de nagels blijven doorgroeien.

De nagels groeien best snel en om te voorkomen dat deze te lang worden is het nodig om ze goed bij te houden. Eens in de 2 á 3 maanden moeten de nagels geknipt worden. Dit voorkomt pijn bij het lopen, kreupelheid, inscheuren, afbreken, kromgroeien en allerlei andere nare problemen.

Daarnaast is voetverzorging sowieso erg belangrijk omdat deze diersoorten een verhoogde kans op pododermatitis (wondjes op de poten) hebben.

Nagelschaartje

Gebruik voor het knippen van de nagels van altijd een speciaal nagelschaartje voor dieren en nooit een nagelschaar of -knipper voor mensen.

De speciale schaartjes voor dieren zijn rond (net als de nagel zelf) in plaats van recht en geven daardoor aan alle kanten evenveel druk tijdens het knippen. Dit voorkomt dat de nagel gaat splijten.

Lukt het zelf niet? Schaf dan een VIP kaart aan en laat regelmatig de nagels knippen bij Kalumi.

[collapse]
Deze pagina delen: