Nagels knippen van een kat, konijn of cavia

Indien gewenst en van toepassing is het knippen van nagels inclusief bij een trimbehandeling.

Is het knippen van de nagels bij een kat noodzakelijk?

krabmeubelNee, in principe niet. Een kat moet altijd de mogelijkheid hebben om te krabben en daarmee houdt hij of zij zelf de nagels goed bij.

Katten die buiten komen hebben hier allerlei mogelijkheden toe. Ze krabben bijvoorbeeld aan bomen. Katten die binnen wonen geef je het liefst de beschikking over meerdere krabpalen. Het beste is minimaal één krabpaal waar ze zich verticaal tegen kunnen uitrekken.

Daarnaast kan je, zeker als je minder ruimte hebt en/of een laag budget, ook dingen met krabkarton neerzetten. Er zijn verschillende uitvoeringen: dozen, huisjes, planken. De meeste katten vinden dit geweldig en gebruiken het ook vaak als ligplek.

Soms is het echter wel noodzakelijk om de nagels te knippen omdat de nagels te lang zijn door ziekte of ouderdom.

Wanneer nagels te lang worden dan kunnen ze namelijk inscheuren, afbreken of ingroeien. Het is dan natuurlijk belangrijk om de nagels te knippen, maar zeker zo belangrijk is het dan om je af te vragen waarom je kat de nagels zelf niet kan bijhouden. Zijn er te weinig goede krabmogelijkheden en/of staan deze niet op de juiste plek? Is je kat oud en stram waardoor het niet meer lukt om goed te krabben? Of is er wellicht een medische oorzaak? Je kat laten nakijken bij een dierenarts is dan geen overbodige luxe.

Zelf knip ik de nagels van mijn katten regelmatig terwijl ze niet ziek of oud zijn. Ik knip dan alleen het puntje eraf en ik geef toe: dit is voornamelijk voor mijn eigen comfort. De nagels worden door het krabben namelijk vlijmscherp zodat het voor mijn kleding en huid prettiger is wanneer ze wat botter zijn.

Het is trouwens voor mijn katten zelf ook prettiger en veiliger omdat ze dan niet overal achter blijven haken. Dit kan ook voor nare toestanden (kootje uit de kom) zorgen.

Is het knippen van de nagels bij een konijn of cavia noodzakelijk?

nagels-knippen-trimsalon-kalumi-zwolle-kat-konijn-cavia-jpg

Veel te lange nagels bij een konijn.

Ja, voor de meeste konijnen en cavia’s die als huisdier gehouden worden wel.

De meest ideale manier van het houden van konijnen en cavia’s is natuurlijk een grote ruimte met een harde ondergrond waar ze ook sprintjes kunnen trekken en kunnen graven. Hierdoor slijten de nagels als het goed is vanzelf. Echter, veel konijnen en cavia’s hebben niet altijd de beschikking over veel ruimte en/of de ondergrond is zacht of glad waardoor de nagels blijven doorgroeien.

De nagels groeien best snel en om te voorkomen dat deze te lang worden is het nodig om ze goed bij te houden. Eens in de 2 á 3 maanden moeten de nagels geknipt worden. Dit voorkomt inscheuren, afbreken, kromgroeien en allerlei andere nare problemen.

Daarnaast is voetverzorging sowieso erg belangrijk omdat deze diersoorten een verhoogde kans op pododermatitis (wondjes op de poten) hebben.

Nagelschaartje

Gebruik voor het knippen van de nagels van altijd een speciaal nagelschaartje voor dieren en nooit een nagelschaar of -knipper voor mensen. De speciale schaartjes voor dieren zijn rond (net als de nagel zelf) in plaats van recht en geven daardoor aan alle kanten evenveel druk tijdens het knippen. Dit voorkomt dat de nagel gaat splijten.

 

Deze pagina delen: