Pododermatitis (zere hakjes, bumblefoot, sore hocks)

sore-hocks-bumblefoot-zere-hakjes-pododermatitisSoms krijg ik het verzoek om de “voetzolen” van een konijn bij te werken omdat er zoveel haar op en onder zit. Ik heb doe dit niet en wel hierom: je vergroot daarmee de kans op pododermatitis.
 
Dit is een chronische en gevaarlijke huidaandoening die ook bij andere diersoorten (bijvoorbeeld cavia, hond, kat) voorkomt. Andere benamingen zijn: sore hocks, bumblefoot, zere hakjes.
 
De vacht onder de pootjes geeft bescherming en mag daarom bij konijnen niet worden verwijderd. Let er dus ook goed op dat er geen klitten/vervilting ontstaat op de poten van je konijn.
 
professionele-konijnentrimmers-nlMocht dit wel het geval zijn, neem dan contact op met een ervaren en gediplomeerde konijnentrimmer zoals Kalumi (Zwolle e.o.). Deze zal klitten en/of vervilting er, voor zover mogelijk, proberen uit te halen zonder te scheren of te knippen om zo de vacht te sparen.
 

Op de pagina www.konijnentrimmers.nl vindt u alle gediplomeerde, professionele konijnentrimmers van Nederland en België.

Heeft u het idee dat uw dier pododermatitis heeft? Neem dan direct contact op met een konijnendeskundige en/of konijnkundige dierenarts voor advies.

Wat is pododermatitis?

Een ontsteking (dermatitis) een de poten (podo). Deze chronische huidaandoening begint meestal met een kale plek op één van de voetzolen. Wanneer een konijn er al langer last van heeft dan kunnen er ook stuken dode huid aan de voetzolen zitten. De ontsteking kan nare gevolgen hebben: abcessen, zweren, pus en bloed. Uiteindelijk zal de infectie verder het lichaam ingaan. Behandeling is dus zeer belangrijk!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren