Wat zijn de voordelen van het helemaal scheren van de kat?

Onder helemaal scheren wordt de rug, buik, borst en eventueel de poten verstaan. Natuurlijk zal er daarna minder haar uitvallen en dat is vooral fijn voor de eigenaren. Soms komt het voor dat een kat zich prettiger lijkt te voelen zonder lange vacht.

Werkt scheren ook tegen oververhitting?

Nee, vaak wordt gezegd dat een kat (of hond) het wel erg warm heeft in de zomer door de dikke vacht. Dit is echter een fabel. Natuurlijk kan oververhitting (hyperthermie) ontstaan, maar dit is niet een direct gevolg van de vacht. Deze dieren hebben een ander regulatiesysteem als wij mensen en dus kunnen wij ons niet met hen vergelijken.

Speciaal voor mensen met konijnen:

Voor konijnen gaat bovenstaande niet helemaal op. Bepaalde konijnenrassen hebben een andere haarstructuur die meer warmte vasthoudt dan bijvoorbeeld kattenharen. Hoe langer en voller de haren, hoe minder het konijn nog in staat is om af te koelen bij hoge temperaturen. Zij lopen dan een erg groot risico op oververhitting wat de dood tot gevolg kan hebben. Het advies is dan ook om de vacht van langharige konijnen met enige regelmaat korter te knippen. Zeker in de zomer.

Wat zijn de nadelen van scheren?

Door het scheren van de vacht wordt het natuurlijke proces van de haargroei verstoord. Hierdoor kunnen er haargroeistoornissen ontstaan. Dit kan variëren van slechtere kwaliteit van het haar, kleurverschil tot zelfs haar dat niet meer goed wil groeien.

Hoe vaker een vacht geschoren wordt, hoe groter de kans is dat er haargroeistoornissen zullen ontstaan. De kans op klitten en vilt is ook vele malen groter omdat de kwaliteit van het haar afneemt.

Scheren van de staart

Het in z’n geheel scheren van de staart van een kat wordt sterk afgeraden. Dit omdat de top van de staart zeer gevoelig is en dus bij voorkeur beschermd moet worden. Daarnaast zijn er katten die hun eigen staart niet meer als zodanig herkennen en daardoor afwijkend gedrag gaan vertonen.

Scheren bij klitten en/of vilt

In het geval van zware klitten of vilt is het noodzakelijk om te scheren. Het is dan niet mogelijk om een kat op andere snelle en pijnloze manier te ontdoen van de klitten of vilt. Kammen of borstelen is te pijnlijk en duurt ook veel te lang. Het voorzichtig wegknippen van klitten kan wel, maar kost erg veel tijd. Soms zal knippen echter toch de voorkeur hebben van de trimmer omdat niet alle katten het geluid en de trillingen van de tondeuse kunnen verdragen.

Kalumi scheert zo vachtvriendelijk mogelijk en zal dus bij voorkeur alleen de plekken waar klitten of vilt zitten scheren en de rest van de vacht sparen. Dit gaat altijd in overleg met u als eigenaar dus u kunt uw eigen voorkeur ook aangeven. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Verwijderen van klitten en vilt.

Ik laat mijn kat scheren bij de dierenarts

Wanneer u dit prettig vindt dan kunt u dit uiteraard gewoon blijven doen. Ik wil echter wel opmerken dat een gemiddelde dierenarts, paraveterinair of dierenartsassistente geen vachtdeskundige is. Hierdoor wordt er tijdens de behandeling minder rekening gehouden met de vacht, de huid en de gevolgen van scheren. Daarnaast zal de kat een roesje krijgen en is regelmatig scheren van de vacht niet wenselijk zoals hierboven staat beschreven.

Steeds meer dierenartspraktijken en trimsalons werken samen. Hierdoor is uw kat tijdens de behandeling verzekerd van de beste medische zorg èn de best mogelijke vachtverzorging. Het scheren onder narcose kan daarna in veel gevallen worden voorkomen door het geven van advies over de vachtverzorging thuis of door een regelmatig bezoek aan de trimsalon.

Kalumi werkt samen met Dierenkliniek Schellerlanden. Zij zijn gespecialiseerd in gezelschapsdieren.

Er bestaan verschillende soorten narcose. De meest gebruikte is de standaard narcose zonder consult vooraf. Dit is goedkoper, maar kan onnodige risico’s met zich meebrengen!

Wilt u weten waar u op moet letten wanneer u uw kat bij een dierenarts laat scheren? Lees dan de pagina’s

Van geplukte kip naar blije kat en Trimbehandeling met of zonder narcose?

Hoe voorkomt u dat uw kat geschoren moet worden?

Met een behandelplan op maat omdat geen enkele kat hetzelfde is qua vacht en gedrag. Ook u als eigenaar speelt hierin een belangrijke rol. Kunt u zelf de vacht bijhouden of vindt u het prettiger om dit over te laten aan een professional?

Katten met dikke vachten, langharige katten, katten met overgewicht, maar ook oudere (8+) en zieke katten hebben vaak een intensievere begeleiding nodig bij de vachtverzorging en dan kan een trimsalon voor katten uitkomst bieden. Uw kat krijgt dan meerdere keren per jaar een uitgebreide vachtbehandeling en een algemene gezondheidscheck die kan dienen als extra aanvulling op het jaarlijkse consult bij een dierenarts.