Wat zijn de voordelen van het helemaal scheren van de kat?

Onder helemaal scheren wordt de rug, buik, borst en eventueel de poten verstaan. Natuurlijk zal er daarna minder haar uitvallen en dat is vooral fijn voor de eigenaren. Sporadisch komt het voor dat een kat zich prettiger lijkt te voelen zonder lange vacht.

Werkt scheren ook tegen oververhitting?

Nee, vaak wordt gezegd dat een kat (of hond) het wel erg warm heeft in de zomer door de dikke vacht. Dit is echter een fabel. Natuurlijk kan oververhitting (hyperthermie) ontstaan, maar dit is niet een direct gevolg van de vacht. Dieren hebben een ander regulatiesysteem als wij mensen en dus kunnen wij ons niet met hen vergelijken.

Wat zijn de nadelen van scheren?

Door het scheren van de vacht verstoor je het natuurlijke proces van de haargroei. Hierdoor kunnen er haargroeistoornissen ontstaan. Dit kan variëren van slechtere kwaliteit van het haar, kleurverschil tot zelfs haar dat niet meer goed wil groeien.

Hoe vaker een vacht geschoren wordt, hoe groter de kans is dat er haargroeistoornissen zullen ontstaan. De kans op klitten en vilt is ook vele malen groter omdat de kwaliteit van het haar afneemt.

Scheren van de staart

Het in z’n geheel scheren van de staart van een kat wordt sterk afgeraden. Dit omdat de top van de staart zeer gevoelig is en dus bij voorkeur beschermd moet worden. Daarnaast zijn er katten die hun eigen staart niet meer als zodanig herkennen en daardoor afwijkend gedrag gaan vertonen.

Scheren bij klitten en/of vilt

In het geval van zware klitten of vilt is het noodzakelijk om te scheren. Het is dan niet mogelijk om een kat op andere snelle en pijnloze manier te ontdoen van de klitten of vilt. Kammen of borstelen is te pijnlijk en duurt ook veel te lang. Het voorzichtig wegknippen van klitten kan wel, maar kost erg veel tijd. Soms zal knippen echter toch de voorkeur hebben van de trimmer omdat niet alle katten het geluid en de trillingen van de tondeuse kunnen verdragen.

Kalumi scheert zo vachtvriendelijk mogelijk en zal dus bij voorkeur alleen de plekken waar klitten of vilt zitten scheren en de rest van de vacht sparen. Dit gaat altijd in overleg met jou als eigenaar dus je kunt je eigen voorkeur ook aangeven. Meer informatie hierover vind je op de pagina Verwijderen van klitten en vilt.

Ik laat mijn kat scheren bij de dierenarts

Wanneer je dit prettig vindt dan kun je dit uiteraard gewoon blijven doen. Ik wil echter wel opmerken dat een gemiddelde dierenarts geen vachtdeskundige is. Hierdoor wordt er tijdens de behandeling minder rekening gehouden met de vacht en de huid en de gevolgen van scheren. Daarnaast zal de kat altijd een roesje krijgen en is regelmatig scheren van de vacht dus niet wenselijk zoals hierboven staat beschreven.

Een gecertificeerd kattentrimmer is gespecialiseerd in de vacht en kan je kat en ook jou als eigenaar begeleiden met het krijgen en houden van een gezonde vacht.

Hoe voorkom je dat je kat geschoren moet worden?

Eigenlijk vrij simpel: met een behandelplan op maat. Daarmee bedoel ik dat er per kat naar de vacht en leefomstandigheden gekeken moet worden om vervolgens tot een goed behandelplan te komen.

Voor de ene kat zal dit betekenen dat er weinig tot niets aan de vacht hoeft te gebeuren. Dit betreft voornamelijk gezonde kortharige katten met minder onderwol.

Katten met meer onderwol, langharige katten, katten met overgewicht, maar ook oudere (8+) en zieke katten moeten vaak wel intensiever begeleid worden met de vacht. Dit komt er in de praktijk op neer dat de meeste katten gemiddeld 2 tot 4 keer per jaar baat hebben bij een onderhoudsbehandeling en/of een check-up in de trimsalon. Op die manier worden vachtproblemen tot een minimum beperkt en zal de kat een gezonde, luchtige vacht krijgen en houden.

Een goed behandelplan wordt gemaakt door mij en de eigenaar samen. De trimmer zal de vacht van de kat moeten leren kennen en dus ook de eventuele problemen. Wat voor de ene kat werkt, werkt niet bij een andere kat. Er is soms tijd nodig om de vachtverzorging passend te krijgen voor de vacht van de kat. Daarnaast is het belangrijk in hoeverre de eigenaar mee kan en wil werken. Een eigenaar zal zichzelf ook moeten inzetten om thuis goed voor de vacht te zorgen met juiste materialen en technieken. Natuurlijk zal de vacht ook alleen in een betere conditie komen en blijven wanneer het grote onderhoud in de trimsalon op de afgesproken tijden plaatsvindt zodat bijvoorbeeld klitten en andere problemen worden voorkomen.

Afspraak maken

Wil je een afspraak maken bij Kalumi? Bel, SMS of stuur een WhatsApp bericht naar nummer 06 12117517.

Mailen kan ook:

Deze pagina delen: