“En de vonk sloeg over.”

Het zou zomaar een zin uit een roman kunnen zijn, maar in de winter is het hier ook van toepassing tussen mij en van alles. Ook tussen mij en mijn dieren slaat de vonk soms letterlijk over. Arme dieren en arme ik

Mijn hele leven loop ik al rond in de wetenschap dat ik een schok kan krijgen. Voornamelijk in de winter zijn er dagen dat er geen einde aan lijkt te komen, maar ook als ik op een zomerse dag uit een auto stap, ben ik er op bedacht dat ik een schok kan krijgen zodra ik uitstap en de deur dichtgooi. Daarom ben ik maar eens dieper in de wereld van de statische elektriciteit gedoken om erachter te komen of er een definitieve oplossing is voor dit nare verschijnsel.

Krijgen dieren eigenlijk ook een schok bij een statische lading?

Dat een kat statisch geladen kan zijn, is wel te zien de afbeelding, maar ervaren dieren, net als wij, ook een pijnlijke schok?

Ja, al reageert het ene dier vrij relaxed en springt een ander van paniek de lucht in. Net als wij hebben dieren heel veel zenuwen aan het oppervlak van de huid. Door de statische lading worden deze zenuwen (over)prikkelt. Ook de hoeveelheid elektrostatische lading heeft invloed op de reactie van dieren. Hoe groter de lading, hoe meer ze het zullen voelen. Bepaalde lichaamsdelen zijn extra gevoelig. Bij ons zijn dat bijvoorbeeld onze vingertoppen en bij een dier zijn/haar neus of de oortj.

Luchtvochtigheid

Statische lading ontstaat door wrijving. Hoe lager de luchtvochtigheid, hoe meer kans op statische lading. Zorg daarom voor meer vocht in huis door het plaatsen van een ultrasoon luchtbevochtiger, koudwaterverdamper of zet een waterfonteintje neer in de kamer. Als je katten hebt dan heeft het meteen nog een mooie functie, namelijk een extra en aantrekkelijke drinkplek.

Ook kun je de waterkoker wat vaker aanzetten of vochtige handdoeken ophangen. Mij lijkt dit onnodig veel werk, maar het werkt wel om de luchtvochtigheid te verhogen.

Ben je gek op planten? Zet dan veel planten met een zo groot mogelijk bladoppervlak neer. Ook dit helpt. Let er dan uiteraard wel op dat de planten niet giftig zijn voor je dieren.

Kleding en materialen

Bepaalde stoffen bouwen sneller een elektrische lading op dan andere. Fleece, nylon en acryl zijn voorbeelden van stoffen die je beter kunt mijden in je kleding. Katoen en linnen bouwen minder snel een statische lading op.

Vergeet ook niet de mandjes of kleedjes van de katten. Deze zijn ook vaak gemaakt van stoffen die zich snel opladen. indien je veel last hebt van schokken dan is het wellicht een idee om deze dingen tijdelijk te vervangen voor bijvoorbeeld katoenen handdoeken.

Extra info: voor de vachtverzorging van dieren zijn veel borstels en kammen (deels) gemaakt van rubber, nylon, acryl en andere kunststoffen. Door de wrijving komen er met deze materialen veel meer haren los dan goed is en dat is precies de reden waarom professionele dierentrimmers het gebruik van deze materialen afraden.

Uit de auto stappen

Houdt tijdens het uitstappen en opstaan vanuit de autostoel het metaal van de deur al vast. Dit zorgt ervoor dat de meeste statische lading al wegvloeit waardoor de kans op de schok niet zo groot meer is.

Tijdens het aaien van je dieren

Wanneer je je dieren aait dan bouw je met de wrijving tussen je hand en de vacht ook statische lading op. Zodra je je hand van de vacht haalt en daarna opnieuw de vacht aanraakt, kunnen jij en je dier een schok krijgen. Veel dieren zullen dan liever niet meer geaaid willen worden en dat is natuurlijk iets dat je niet wil.

Het schijnt te helpen wanneer je een stukje huid van het dier met de ene hand aanraakt terwijl je het dier met je andere hand aait. Bijvoorbeeld met links raak je een voetzooltje aan en met rechts kun je dan je dier aaien.

Ook kan het helpen door je handen van tevoren nat te maken, maar dat heeft weer als nadeel dat je de vacht van je dier nat maakt waardoor er een ander probleem kan ontstaan: een snellere vorming van klitten.

Wat helpt niet om statische lading te voorkomen of om te ontladen?

Er zijn een aantal tips die vaak gegeven worden, maar die totale onzin zijn.

⛔ Onzin: ontladen door het aanraken van een geaard object, zoals de waterkraan. Kleding geleidt niet. Het is wel instaat om statisch geladen te worden, maar het kan deze lading niet afvoeren naar de aarde.
⛔ Onzin: ontladen door een veiligheidsspeld van ijzer (of iets dergelijks) bij je dragen. Bijvoorbeeld in de broekzak.
⛔ Onzin: schoenen met rubberen zolen dragen omdat rubber isoleert waardoor het niet zou opladen. Het klopt dat rubber isoleert, maar het laadt wel degelijk op.

Heb jij zelf meer antistatische tips voor mens en/of dier?

Laat het mij weten via WhatsApp of stuur mij een mail via onderstaande button. Ik voeg de tip dan toe aan dit artikel