Rouwen om een huisdier lijkt, helaas, nog niet algemeen geaccepteerd terwijl het een hele grote impact kan hebben op je leven.

Het was toch maar een…

Jammer genoeg krijgen (te) veel mensen uit hun omgeving, wanneer een huisdier ernstig ziek is of is overleden, nog wel eens een reactie als “Het is/was toch maar een hond/kat/vogel/konijn/…?. Dit kan hard aankomen omdat je een grote behoefte kan hebben aan een luisterend oor, begrip en oprecht medeleven.

Rouwen om een dier

De band tussen mens en dier kan net zo sterk zijn als tussen een mens en mens. Dat het anders is, is logisch, maar dat maakt het niet minder echt of waardevol.

Mensen die geen sterke band met een dier hebben, zullen het echter wel als minder ingrijpend zien. Zeker in vergelijking met het verliezen van een mens. Om een mens kan en mag je rouwen. Het wordt zelfs van je verwacht. Rouwen om een dier wordt vaak niet begrepen en erover praten kan dan heel moeilijk tot niet mogelijk zijn.

Erover (kunnen) praten is echter, zoals met zoveel dingen, juist heel belangrijk en kan je helpen om uit het dal te komen en weer verder te kunnen gaan. Soms zal er ook behoefte zijn dan meer dan alleen praten. Bijvoorbeeld overleg over wat te doen als een dier ziek is. Ga je door met behandelen of niet?

Zoveel meer

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat een huisdier zoveel meer kan zijn dan een gezellig maatje. Een huisdier geeft ook structuur. Het uitlaten van een hond, een kat eten geven, het schoonmaken van een konijnenhok. Ondanks dat je misschien wel eens mopperde. Je deed het uiteindelijk toch met alle liefde. Wanneer dit wegvalt, is het niet vreemd dat je het mist en je verloren voelt.

Een huisdier is voor velen een maatje, een huisgenoot, onderdeel van het gezin. Ze geven onvoorwaardelijke liefde en zijn er altijd. In goede en in slechte tijden. Ze oordelen niet, zijn blij dat je er bent en kunnen troost bieden en steun geven in moeilijke tijden. Vaak genoeg ook wanneer mensen uit de directe omgeving dit niet kunnen bieden. Dat maakt dat een dier heel belangrijk kan zijn en de band tussen eigenaar en dier ook zeer intens.

Kinderen

Voor kinderen kan het overlijden van een huisdier de eerste keer zijn dat ze in aanraking komen met de dood. Dat is heftig en pijnlijk, maar kan wel een goede manier zijn om te leren rouwen. Mits ze daarvoor de ruimte krijgen en goed worden begeleid. Door ze bij het proces te betrekken, ze de ruimte te geven om vragen te stellen, verdrietig en/of boos te zijn, kunnen ze leren om op een gepaste manier te reageren op een overlijden en ook om het te accepteren.

Een klein gedeelte uit het artikel Rouwen om je huisdier: ‘De kat was de kern van mijn leven’   

Ze bespeurt een zekere afkeuring bij anderen. Het is toch maar een kat? “Mensen vinden dat een relatie met een mens hoger staat dan die met een dier.”   

Psycholoog Nienke Endenburg weet dat dat niet zo is. “Ik heb eens een mevrouw in mijn praktijk gehad die zei: ik had liever dat mijn partner was overleden dan mijn hond.”   

Endenburg is gespecialiseerd in rouwverwerking bij het overlijden van huisdieren en al 29 jaar verbonden aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, waar ze onderzoek doet naar de relatie tussen mens en dier.   

“In Nederland rouwen mensen gemiddeld 8,5 maand om hun hond of kat. Hoe sterker de band met het dier was, hoe langer het rouwproces duurt. Dieren kunnen bijvoorbeeld een grote steun zijn geweest bij een scheiding of ziekte. Als zo’n dier overlijdt, is het alsof een deel van het gezin of van jezelf wegvalt.”   

Is rouwen om een dier dan vergelijkbaar met rouwen om een mens? “Heel vergelijkbaar.”

Bron: Het Parool | 6 april 2017 | Auteur: Anouk Kemper

 

Kan ik u helpen?

Heeft u behoefte aan ondersteuning, begeleiding, advies en/of begrip omdat uw huisdier bijna aan het einde van zijn/haar leven is? Of is uw huisdier reeds overleden en heeft u het daar erg moeilijk mee? Wellicht kan ik u helpen om uw leven weer op te pakken.

Er is geen vaste prijs voor deze dienst omdat het om maatwerk gaat. Het kennismakingsgesprek is gratis en op basis hiervan spreken we verder af.

Via onderstaand formulier kunt u contact opnemen en alvast meer vertellen over uw situatie. Mijn reactie volgt doorgaans binnen 24 uur.

Over jou

  
 

Over je dier of dieren

  


Soort dier
KatKonijnCavia
Wat is de reden van je bericht?