Katten- en konijnentrimmer

In 2014 heb ik de Vakopleiding Kattentrimmen afgerond en in 2015 mocht ik, als eerste in Nederland het diploma Professioneel Konijnentrimmer in ontvangst nemen. In 2018 kwam daar het Praktijkdiploma (PD) Konijnentrimmen bij en in 2021 heb ik als verdieping de opleiding Kattentrimmen in de praktijk gevolgd.

Ik ben tevens in het bezit van aanvullende certificaten over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van vacht, verzorging en gedrag en werk nauw samen met Dierenkliniek Schellerlanden.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Wat is een Toptrimmer?

Indien je voldoende relevante bijscholing volgt dan kun je sinds 2019 als Professioneel Konijnentrimmer “Toptrimmer” worden.

“Deze konijnentrimmers hebben de meerdaagse cursus Professioneel Konijnentrimmer, een stage en het theorie- en praktijkexamen met goed gevolg afgerond. Daarnaast hebben zij dit jaar bijscholing gevolgd om hun kennis over konijnen trimmen in de breedste zin van het woord up to date te houden.”

Sinds 2015 behoort Kalumi tot de erkende professionele konijnentrimmers en sinds 2019 tot de toptrimmers. Meer informatie hierover kun je vinden op www.konijnentrimmers.nl

Vacht-, huid- en kat/konijnvriendelijk

In 2020 is de website www.kattentrimsters.nl online gegaan. Een initiatief van Desiree de Rue, collega kattentrimster van PerfecteKat.nl.

Kattentrimmers die vacht-, huid- en katvriendelijk werken kunnen zich hierbij aansluiten en zodoende wordt Kalumi ook vermeld, inclusief oranje vinkje omdat ik ook het Kattentrimkeurmerk mag voeren. Natuurlijk werk ik op dezelfde manier bij konijnen en cavia’s.

 

  • Ze werken vachtbesparend met respect voor huid en vacht.
  • Trimsters maken geen gebruik van waskooien, ontwollers, dwangmiddelen.
  • Doen niet aan plukken, ontwollen en onnodig scheren. Zij bieden dit ook niet aan op hun website.
  • Hebben kennis van huid en vacht. Tijdens een trimbehandeling krijg je advies over de beste vachtverzorging voor jouw kat.
  • Zij gebruiken geen dwangmiddelen, hanteren katvriendelijk en zo stress reducerend mogelijk.
  • Hebben kennis opgedaan bij vachtvriendelijke workshops en/of opleidingen.

Invasief en non-invasief

Vaak wordt om een onderscheid te maken tussen, voornamelijk, kattentrimmers de termen invasief en non-invasief gebruikt. Ik vind deze termen vervelend en ongepast.

Onder een invasieve behandelmethode wordt in de geneeskunde en in andere onderzoeks- en behandelgebieden een methode verstaan waarbij men met apparatuur of anderszins in het te behandelen of te onderzoeken lichaam of voorwerp binnendringt. Het woord invasief komt van het Latijnse invadere, binnendringen.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Invasieve_behandelmethode

Geen enkele trimmer dringt tijdens een behandeling doelbewust het lichaam van een dier binnen dus deze termen wordt in mijn ogen in de trimwereld ten onrechte gebruikt.

Kalumi werkt zoals je, denk ik, mag verwachten van een dierentrimmer: op een vacht-, huid- en diervriendelijke manier. Het welzijn van je dier heeft daarbij altijd de eerste prioriteit.