Heeft je dier klitten of vilt?

En lukt het je zelf niet om dit te verwijderen? Ik heb ruime ervaring met dit soort problemen en verlos je dier graag van deze nare plekken.

Schaam je vooral niet om een afspraak te maken.

Je bent lang niet de enige met dit soort problemen (zie de foto’s op deze pagina) en het feit dat je je dier van pijnlijke klitten of vilt af wil helpen geeft juist aan dat je het beste wil voor je dier.

Bel, SMS of stuur een WhatsApp bericht naar nummer 06 12117517 voor het maken van een afspraak. Mailen kan ook. Onderaan deze pagina staat een contactformulier.

 

Vachtbesparend

Ik werk bij voorkeur zo huid- en vachtvriendelijk mogelijk en dat betekend dat ik het liefst vachtbesparend te werk ga. Alleen de vacht die in de klit zit of is vervilt wordt verwijderd.

De lichtere klitten verwijder ik met de hand en kam. Zware klitten en vilt moeten bij voorkeur uit de vacht geschoren worden omdat het verwijderen met een kam veel te tijdrovend, maar vooral ook te pijnlijk is voor een dier.

De klitten probeer ik er zo onopvallend mogelijk uit te scheren. Helaas lukt dit niet altijd, maar ik doe er mijn best voor om het er zo goed mogelijk uit te laten zien.

Natuurlijk kun je ook altijd je eigen voorkeur aangeven.

Meer informatie over scheren van katten vind je op de pagina Scheren van de kat en gaat grotendeels ook op voor konijnen.

Duur van een klitten- of viltbehandeling

Het verwijderen van klitten en vilt kan veel tijd kosten. Omdat katten, konijnen en cavia’s maar een dunne huid hebben, moet er extra voorzichtig te werk gegaan worden. Daarnaast heeft het dier vaak pijn bij elke beweging die het maakt en doordat ik eraan zit, zullen veel dieren de behandeling in het begin niet prettig vinden.

Gelukkig leert de ervaring dat de dieren gaandeweg de behandeling door hebben dat het juist wel prettig is en werken dan meestal heel goed mee. Ze zijn zichtbaar opgelucht dat ze weer vrij kunnen bewegen.

Ook kan een vervuilde vacht (door ontlasting, takjes, zand, hooi e.d.) ervoor zorgen dat het verwijderen van klitten en vilt langer duurt. Hiervoor kunnen extra kosten worden berekend vanwege slijtage van materialen waardoor ze sneller of zelfs direct na het behandelen van je dier vervangen moeten worden.

Houdt er rekening mee dat een klitten- en viltbehandeling tussen de 1 en 2 uur kan duren. In een enkel geval lukt het niet binnen 2 uur. Er zal dan op korte termijn een vervolgafspraak worden gemaakt om je dier dan alsnog te verlossen van het vilt.

Scheren van een vervilte vacht

Wanneer een dier ernstig geklit of vervilt is, kan de lucht niet tot de huid doordringen. Het is ook een fijne schuilplaats voor ongedierte en het trekt enorm aan de huid wat zeer onprettig tot zelfs zeer pijnlijk is voor een dier tijdens het bewegen. Het dier probeert soms de pijn en jeuk te verlichten door zichzelf te krabben of te bijten. Dit maakt het probleem eigenlijk alleen maar erger doordat de huid nog meer kan beschadigen.

Het is dus belangrijk om klitten en vilt zo snel mogelijk te verwijderen, maar het kan voorkomen dat tijdens het scheren reeds bestaande wondjes of huidproblemen zich openbaren. Het scheren onthult dan slechts deze huidaandoeningen en/of andere huidproblemen die zijn veroorzaakt door het gebrek aan onderhoud en lucht. Het kan zijn dat je naar aanleiding hiervan een dierenarts moet bezoeken.

Het is erg moeilijk om een vervilt dier te scheren zonder de huid te irriteren, aangezien er onder het vilt door en dus vlak boven/op de huid geschoren moet worden. Een oppervlakkige irritatie van de huid kan dus voorkomen, maar heelt over het algemeen erg snel.

Kalumi kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen van het scheren zoals hierboven staat beschreven.

Afspraak maken

Wil je meer weten of een afspraak maken bij Kalumi? Bel, SMS of stuur een WhatsApp bericht naar nummer 06 12117517.

Mailen kan ook:

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deze pagina delen: