Vleesvlieg
Hoi, sinds gisteren zitten er veel vliegen op Izzy…
Bij toeval kijk ik net op mijn telefoon en zie ik dit berichtje binnenkomen van een klant. Snel lees ik het bericht, want vliegen en konijnen zijn geen goede combinatie. Het kan zelfs zeer snel een fatale combinatie zijn.
Ze hebben het Izzy gecheckt en zien geen eitjes of maden. Wel drie (stukken van) vliegen in de vacht. De vacht hebben ze ingespoten met anti-myiasis spray en ze willen graag tips over wat ze nog kunnen doen.
Ik bel met de eigenaar en adviseer om Izzy nog een keer goed na te kijken. Vooral aan de achterkant: onder de staart, bij de anus en ook in de inguinale klieren. Ik raad ze ook aan om het andere konijn goed na te kijken ondanks dat er bij haar geen vliegen zitten èn om bij de geringste twijfel langs de dierenarts te gaan.
Even later weer bericht: ze hebben toch eitjes gevonden in de vacht en zijn bij de dierenarts geweest. Gelukkig waren ze er op tijd bij!
Met spoed maken we een afspraak zodat ik Izzy nog een keer kan nakijken en eerder dan normaal de vacht kan inkorten. Hopelijk zorgt dat ervoor dat hij gezond de zomer doorkomt.
De groene vleesvlieg | myiasis | madenziekte bij konijnen
De groene vleesvlieg (Lucilia sericata) veroorzaakt voornamelijk in de zomermaanden voor veel ellende bij konijnen.
Deze vlieg komt op alles af wat wij vinden stinken. Wees extra alert bij een vieze vacht door poep of urine.
Maar!
Ook zonder dat de vacht vies is, kan de groene vleesvlieg toeslaan.
Bijvoorbeeld door overvolle inguinale klieren. Ze leggen eitjes die erg snel (lees soms in enkele uren!) uitkomen en dan witte maden worden. Deze maden richten in rap tempo veel schade aan en kunnen door de huid een weg naar binnen eten. Het konijn wordt dan dus levend opgegeten.
Hoe voorkom je dat de groene vleesvlieg eitjes legt?
- Hou het verblijf schoon. Kijk ook alles na op stinkende dingen, zoals poep/urine binnen in een hok.
- Check zo vaak en zo secuur mogelijk de vacht van je konijn tot op de huid. Met name het gebied onder de staart, anus en overvolle inguinale klieren zijn fijne plekken om eitjes (in) te leggen.
- Was nooit een vieze vacht, maar bezoek een konijnentrimmer om de vacht schoon te maken en (preventief) in te korten!*
- Maak vliegen die je ziet dood. Zie je veel vliegen? Dan is de kans erg groot dat er al eitjes zijn gelegd.
- Gebruik ter preventie een anti-myasisspray > Let op! Dit is geen wondermiddel en dient uitsluitend gebruikt te worden ter ondersteuning. Bij een vies verblijf, vieze vacht, verzwakt/ziek dier werkt het niet afdoende en als er eenmaal eitjes / maden zijn doet het ook niets! Het dood geen eitjes of maden.
Wat te doen als je eitjes of maden vindt
- Verwijder indien mogelijk zelf alvast eitjes / maden (niet wassen!*), maar
- Bel ook ALTIJD DIRECT een dierenarts en laat je konijn goed nakijken. Dit is een SPOEDGEVAL.
- Laat de vacht van je konijn in het vervolg, zeker in de warmere maanden, op tijd en regelmatig behandelen door een professionele konijnentrimmer. Konijnen die eenmaal eitjes/maden hebben gehad, hebben een grotere kans het weer te krijgen.
* Mijn collega Jessica Goedhart schreef hierover het volgende:
Mocht het zo zijn dat je konijn last heeft van plakpoep, urinebrand of andere viezigheid ga dan alsjeblieft niet wassen. Wassen maakt het probleem meestal erger. De huid gaan klitten en vervilten, er blijft nog meer urine en/of poep in de vacht hangen en je creëert een ideale plek voor de blauwgroene vlieg om zijn eitjes te leggen. Daarnaast is deze plek ook ideaal voor andere parasieten. Ik hoor ook wel over doekjes die mensen gebruiken, maar naar mijn persoonlijke ervaring helpt scheren van de onderkant echt het beste.
- Ga naar een professionele konijnentrimmer om de onderkant te laten inkorten. Hiermee reduceer je de kans op myiasis, urinebrand, het vastplakken van plakpoep en viezigheid al aanzienlijk. Natuurlijk heb je ook de keuze om naar een dierenarts te gaan, maar voor een konijnentrimmer is dit echt dagelijks werk. Ik krijg juist veel klanten doorverwezen van dierenartsen die super konijnkundig zijn op medisch gebied, maar deze klanten liever doorverwijzen naar een konijnentrimmer als expert op dat gebied. De afgelopen periode heb ik ook weer gelezen dat sommige dierenartsen konijnen onder narcose brengen voor een trimbehandeling. Vooral bij konijnen vind ik narcose toch altijd een dingetje. In de tijd dat ik konijnen trimmer ben heb ik nog nooit een konijn onder narcose hoeven brengen en voor zover ik weet is dit ook nog nooit het geval geweest bij een van mijn collega konijnentrimmers.)
- Probeer de oorzaak te achterhalen via een dierenarts of een deskundige. De konijnentrimmers hebben tijdens hun opleiding ook veel over dit onderwerp geleerd en kunnen hierin ook vaak adviseren. In sommige gevallen kunnen zij het samen met je oplossen en in sommige gevallen verwijzen ze je door naar een dierenarts voor nader onderzoek of een deskundige met meer ervaring.– Jessica
Voor meer informatie over myasis / madenziekte bezoek bijvoorbeeld deze pagina van Wilhelminapark: https://www.dierenkliniekwilhelminapark.nl/dierinfo/konijn/myasis.html
Meer informatie of een afspraak maken voor jouw konijn?
Stuur mij een bericht en ik reageer zo snel mogelijk. Meestal binnen 1 werkdag.