Kalumi rekent extra kosten wanneer u langskomt met een dier dat vlooien heeft. Bij Kalumi krijgt uw dier geen vlooienbehandeling. Ik kan u wel doorverwijzen naar een goede dierenarts.

Kan mijn kat/konijn/hond vlooien opdoen in de trimsalon?

Door Jet Bijen-Veldhoen

vlooiencyclusLiefst behandelen trimmers dieren die vrij van parasieten zijn. Er komen echter wel honden en katten of konijnen die besmet zijn met bijvoorbeeld oormijten of vlooien. Dan is het voor eigenaren goed te weten dat professionele trimmers hun gereedschappen en omgeving adequaat reinigen en desinfecteren.

In het geval van vlooien krijgt het dier eventueel ook een vlooienbehandeling zodat het vlovrij weer mee naar huis kan. Wel moet thuis de vlooienbestrijding worden voortgezet, zowel op het dier zelf als de omgeving. Slechts een klein deel van de vlooienfamilie woont op het dier, de rest huist in diverse ontwikkelingsstadia in kieren en bekleding in huis.

Misschien denkt u wel eens dat uw viervoeter vlooien kan oplopen tijdens de trimbeurt. Er komen tenslotte besmette dieren in de salon, en vlooien kunnen heel ver springen en zo op andere honden of katten of konijnen landen. Wetenschappers hebben echter vastgesteld dat vlooien zulke kieskeurige eters zijn dat ze alleen het bloed van hun eerste gastheer lusten. Die ongelukkige hond of kat of konijn die besprongen wordt nadat de hongerige jonge vlo uit zijn popje komt blijft voor altijd de vaste partner.

Een vlo wordt maar een paar weken oud maar moet toch moeite doen bij zijn gastheer te blijven. Als deze jeuk heeft door een vlooienbeet en op zoek gaat naar de boosdoener springt de vlo voor zijn leven. Maar ver kan hij niet gaan, lukt het namelijk niet de gastheer weer terug te vinden dan sterft hij de hongerdood. Een andere hond of kat is geen optie, hij kan daar niet van eten.

Onze huisdieren worden dus niet besmet door overspringende vlooien. Alleen vanuit vloerbedekking of naden, meubels, de omgeving dus, kan een vlooienbesmetting beginnen. Daar zijn dan eitjes uit de vacht gevallen en uitgekomen tot larven. Die worden dan poppen en daaruit ontstaat de hongerige vlo. Deze ontwikkeling duurt weken tot maanden.

In trimsalons wordt dagelijks gereinigd en geregeld gedesinfecteerd. Vlooien kunnen dus een zekere dood sterven in de trimsalon en uw huisdier gaat gegarandeerd vlovrij naar huis!

Het is wel raadzaam als uw vriendje vlooien heeft vooral het huis te behandelen. Wij geven u graag alle voorlichting.

Door Jet Bijen-Veldhoen
Trimsalon / Praktijk voor Huid en Vacht – http://www.vachtenvel.nl/
Paraveterinair, honden- en kattentrimster en auteur van talrijke artikelen in honden- en trimvakbladen.

Wat kun je doen om vlooien te voorkomen en hoe behandel je een dier met vlooien?

Vlooien kunnen een ware plaag zijn en zijn zéér ongewenst. Het is daarom heel belangrijk om een juiste behandeling in te zetten zodra u een vlo ziet op uw dier.

Alleen de volwassen versie zit op uw dier, maar in de omgeving zit de rest (ei, larf, pop) met honderden tegelijk! Zowel het dier als de omgeving moet daarom goed behandeld worden en dat kan een beste klus zijn. Het kan ook wel even duren voor u weer een vlovrij huis hebt, maar de aanhouder wint!

Onderzoek regelmatig uw dieren op vlooien.

vlooien-poep-kleurt-rood-in-waterTip: Soms zijn vlooien lastig te vinden op dieren. U kunt dan op zoek gaan naar de poepjes van een vlo. Zet uw dier hiervoor op een stuk wit papier en kam het dier goed door. Vallen er zwarte korreltjes op het papier? Maak deze dan nat. Wanneer het vlooienpoepjes zijn, worden het roodbruine vlekjes. Deze roodbruine kleur wordt veroorzaakt door het bloed dat de vlo opzuigt en vrijwel onveranderd uitgepoept. Worden de korreltjes niet rood? Dan gaat het waarschijnlijk om stof of zand.

Wanneer u vlooien aantreft, haal dan een goed en veilig anti-vlooienmiddel. Overleg hier eventueel over met uw dierenarts. Breng het middel aan volgens de gebruiksaanwijzing.

!! Katten: Geef NOOIT een vlooienmiddel voor honden aan een kat! Katten worden hier heel erg ziek van en kunnen er zelfs aan overlijden. Lees meer over vlooien bij katten op deze pagina: Vlooien katten.

!! Konijnen: Het vlooienmiddel met als werkzame stof fipronil mag NIET bij konijnen gebruikt worden! Controleer een vlooienmiddel dus altijd eerst op de werkzame stoffen en haal een middel bij voorkeur bij een dierenarts. Stronghold (voor kittens, alleen verkrijgbaar bij de dierenarts) mag wel bij konijnen gebruikt worden, maar de hoeveelheid die gegeven mag worden, hangt af van het gewicht van uw konijn. Vraag uw dierenarts daarom om uitleg. Lees op deze pagina meer: Vlooien konijnen.

Heel belangrijk!

wist-je-dat-vlo-vlooien-trimsalon-kalumi-zwolle-kat-konijn-caviaVind je een vlo op je dier? Behandel ook de omgeving (vloer, plinten, kleedjes, mandjes, kussens e.d.). Alleen de volwassen vlo (5%) vind je namelijk terug op je huisdier. De eitjes, larven en poppen (95%) bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten.

Als je een spray voor in huis gebruikt, neem dan een spray die een adulticide en larvicide werking heeft. Adulticide = volwassen vlooien en larvicide = larvale stadia. In de stofzuiger kun je een stukje vlooienband doen, zodat de vlooien die daarin terecht komen, dood gaan.

Is je dier gewassen, breng de vlooiendruppels dan pas 2 dagen na het wassen aan. Het middel wordt opgenomen in de talglaag, maar die is door het wassen verwijderd. Heb je meerdere dieren dan moeten deze ook behandeld worden.

Als blijkt dat je dier vlooien heeft, ontworm hem of haar dan ook. De vlo brengt namelijk een lintwormparasiet over. Naast dat het dier ziek wordt, kun je zelf ook besmet raken.

Heb je een behandeling ingezet, maar lijkt deze niet te werken?

Lees dan ook deze informatie: Falende vlooienbehandeling.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren