Katten wassen zichzelf toch?

Dat klopt en ze zijn er maar wat druk mee ook. Er worden heel wat uren per dag besteed aan het wassen van zichzelf. De tong van een kat is heel goed in staat om losse haren te verwijderen. Het is dan ook lang niet altijd nodig om een kat te wassen, maar het kan wel degelijk heel veel voordelen hebben.

Hoe langer of dikker de vacht, hoe lastiger het is om er door te komen met alleen een tong. Daarbij krijgt een kat zelf ook veel haren binnen en zeker in de ruiperiode kan dit haarballen tot gevolg hebben. Door overgeven komen de haarballen er dan weer uit en soms veroorzaken ze ook verstoppingen. Het is beter om dit te voorkomen en de kat te helpen met het verwijderen van de losse, dode haren.

Zeker bij langharige katten geldt dat de tong ook niet in staat is om klitten te voorkomen en zodra er klitten zijn, dan kan de kat deze al helemaal niet zelf verwijderen. Een schone vacht die minder dode haren bevat, heeft minder snel de neiging om te klitten.

Voor oudere, zieke katten of katten met overgewicht is het soms niet meer te doen om het hele lichaam goed te wassen waardoor de oude haren zich ophopen en klitten veroorzaken. Dit zie je bij zowel kortharige als langharige katten.

De kat helpen kan op meerdere manieren. Ontwollen is de meest gebruikte term hiervoor en houdt in dat oude, losse haren worden verwijderd. Dit kan door het borstelen en kammen van de kat, maar ook door de kat te wassen.

Wat is een waskuur?

Blijft je kat maar verharen? Dan kan een waskuur uitkomst bieden.

Tijdens een waskuur wordt een kat in één week tijd tweemaal gewassen. De eerste keer vallen de meeste dode en losse wolharen er al uit. Deze haren zijn namelijk beschadigd waardoor de haarschubben open staan of zijn afgebroken. Hierdoor zuigen deze haren veel water op terwijl nieuwere haren geen tot weinig water opnemen. Doordat de oude haren zwaar worden door het water vallen ze makkelijk uit de vacht. Bij de tweede keer wassen worden de haren die de week ervoor nog net niet loslieten eruit gewassen.

Meestal is het verharen na twee wasbeurten al aanzienlijk verminderd. Het kan voorkomen dat er nog enkele wasbeurten nodig zijn. Daarna kan er meestal worden volstaan met een wasbeurt eens per 6 weken. Tussen de wasbeurten door zal er weinig tot niets aan de vacht gedaan hoeven te worden.

Is wassen niet schadelijk voor de huid en vacht? Nee. De pH van de huid hersteld erg snel en ook de vacht ondervind er geen nadelen van. Kalumi gebruikt voor het wassen een milde en geurvrije of zeer mild ruikende shampoo. Dit omdat katten erg gevoelig zijn voor geuren en het niet prettig vinden om bijvoorbeeld sterk naar bloemetjes te ruiken.

Verder gebruikt Kalumi geen waskooi of waszak. Beide geven de kat niet de ruimte om weg te kunnen wanneer ze dit willen. Ik heb liever dat ze dit wel kunnen. Ook let ik op allerlei stresssignalen. Wanneer een kat echt niet wil en/of naar mijn idee teveel stress ervaart, dan stop ik ermee.

Het drogen van een kat met een föhn is helaas niet voor elke kat geschikt. Door het geluid en soms ook door de luchtstroom kunnen ze enorm in paniek raken.

Heerlijk, niet leuk, vreselijk

Voor wat betreft het wassen van een kat kun je katten grofweg indelen in drie categorieën: ze vinden het heerlijk, niet leuk of ronduit vreselijk!

De meeste katten vallen in de categorie “niet leuk”. Ze laten het, al dan niet met wat klagelijk miauwen over zich heen komen, maar een favoriete bezigheid wordt het nooit. Een enkeling vindt douchen juist heerlijk en geniet zichtbaar van het water.

Katten uit de categorie “vreselijk” willen maar één ding: weg! Voor het welzijn van de kat èn de persoon die hem of haar wil wassen zit er dan maar één ding op: stoppen en nooit meer doen.

Voor katten die het wel toelaten, kan een wasbeurt af en toe heerlijk zijn om zich te ontdoen van de dode/oude/losse haren en natuurlijk ook van vet, schilfers en vuil. Een schone vacht wordt minder snel vuil, is niet vet, blijft langer vrij van klitten en is makkelijker te onderhouden.

Afspraak maken

Uitproberen? Bel, SMS of stuur een WhatsApp bericht naar nummer 06 12117517.

Mailen kan ook:

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Deze pagina delen: