Wat ziet een konijn?

 

Konijnen met rechtopstaande oren kunnen bijna alles om zich heen zien. Achter de kop en vlak voor de neus hebben ze wel een blinde vlek. Het zicht van hangoorkonijnen en/of konijnen met een langere vacht is beperkter doordat de oren en/of de vacht het zicht belemmert.

 

Alle konijnen zien met veel minder diepte als een mens. Als prooidier is het natuurlijk heel belangrijk om veel om je heen te kunnen zien zodat je gevaar snel kan opmerken en daardoor ook snel kan vluchten. Diepte (afstand) goed kunnen bepalen is dan niet zo van belang.

 

De blinde vlek voor de neus komt door de positie van de ogen aan de zijkant, maar omdat ze tastharen hebben, kunnen ze daar iets dat heel dichtbij is wel waarnemen (voelen).

 

Doordat ze een heel ander zicht hebben als wij mensen is het belangrijk om hier rekening mee te houden tijdens het benaderen en hanteren van konijnen.

 

Bij een konijn waar de haren voor de ogen groeien, is het de taak van jou als eigenaar om ervoor te zorgen dat je konijn altijd goed zicht heeft. De ogen dien je steeds vrij te (laten) knippen om het welzijn te waarborgen en te voorkomen dat je konijn niet onnodig en continu angst en stress ervaart doordat het niets kan zien.

 

Wil je ontdekken hoe ook jij zelf jouw konijn (of kat) thuis kunt trimmen als een pro? Ga naar www.trimcollege.nl en volg het online programma Trim zelf je dier.